PSIHA

Rođendanski blues: Zašto smo tužni na svoj rođendan?

26.10.2022 u 08:33

Bionic
Reading

Rođendan nije bilo koji dan – to je taj jedan dan u godini kada je sav fokus na nama: dobivamo komplimente, čestitke, poklone. Naši nam najbliži žele ugoditi, pažljiviji su prema nama, trude se pokazati nam da smo posebni. Nekima je svejedno, mnogima je to poseban dan, ali postoje i treći, koje rođendan ispunjava beznađem i melankolijom.

To ne znači da mrze svoj rođendan. Oni pate od nečega što se zove rođendanski blues, stanja uma koje se javlja nekoliko dana prije i nakon rođendana, a uključuje apatiju, tugu, bezvoljnost, ali i tjeskobu i nemir. Ovo stanje nije uopće toliko rijetko – zapravo pogađa priličan broj ljudi.

Evo nekih prepoznatljivih simptoma koji se vezuju uz rođendanski blues:

• Negativno, depresivno ili tjeskobno raspoloženje i plačljivost bez vidljiva povoda i koje ne prestaje.

• Osjećaj umora, bezvoljnosti i nemotiviranosti, a pogotovo nemate želje proslaviti 'svoj dan'. Dapače, salijeću vas introspektivne misli i potreba da se izolirate od svih, pa uglavnom nastojite izbjegavati društvene kontakte.

• Zbog neugodnih i nametljivih misli o sebi i svojem životu patite od nesanice, nekvalitetnog sna i nekog drugog poremećaja spavanja, a nije neuobičajeno da ovo stanje dovede i do fizičkih neugodnosti kao što su bolovi u mišićima ili glavobolje.

Ukoliko se ovako osjećate i pokušate te osjećaje analizirati, vjerojatno će vam biti jako teško shvatiti što vam je. Evo nekoliko mogućih razloga:

Pretjerani pritisci i očekivanja

Od vas se očekuje da budete silno uzbuđeni i spremni na slavlje. Ako se vi ne osjećate baš tako, to se može pretvoriti u strašan teret.

Vrijeme okupljanja koje podsjeća na one kojih nema

Rođendani su obično prilika za okupljanje bliskih ljudi. Ako su neki od tih ljudi u međuvremenu nestali iz vašeg života, na takav se dan njihova odsutnost osjeća daleko snažnije nego u 'obične' dane, a to vas može ispuniti osjećajima nostalgije, tuge i beznađa.

Osvrt na svoj život i vlastiti napredak

Jedan od glavnih razloga zašto patimo od rođendanskog bluesa je to što nas dan našeg rođendana tjera da razmislimo o sebi, i sagledamo što smo u međuvremenu ostvarili, ili nismo.

Ne smijemo zaboraviti ni da je rođendan podsjetnik na to da starimo. Strah od starenja i strah od smrti često se pojavljuju vrlo iznenada i, što smo stariji, može postati sve teže nositi se s tom stvarnošću koja postaje osobito potencirana na godišnjicu našega rođenja.

Ako patite od rođendanskog bluesa, pokušajte biti suosjećajni prema sebi. Sjetite se da niste obavezni osjećati se dobro i sretno samo zato što vam je rođendan. Niste dužni slaviti. Zapravo, na taj dan niste dužni baš ništa – ako vam se neće. Ako vas uhvate negativne misli, prihvatite ih i podijelite s drugima – slobodni ste osjećati se kako god se osjećali, bez samooptuživanja i krivnje.

A ako osjećaj nelagode ustraje i ako vas počinje mučiti do te mjere da vam opstruira normalan život, možda ne bi bilo loše da potražite stručnu pomoć. Ako imate strahove, frustracije, zebnje koje vas muče, onda je vaš rođendan pravi trenutak za prekretnicu – pozabavite se stvarima koje vas koče, riješite ih se, da možete neopterećeno ići dalje. Tko zna, možda za sljedeći rođendan poželite napraviti najveći tulum ikad.