SVEMIRSKO SUSJEDSTVO

Rocket Lab traži život u atmosferi Venere

17.11.2022 u 09:39

Bionic
Reading

Površina Venere izrazito je nepogodna za bilo kakav život. Ipak, znanstvenici vjeruju da bi u višim slojevima atmosfere tog planeta mogli egzistirati neki oblici života. Tvrtka Rocket Lab nedavno je najavila će ih pokušati pronaći.

Na Veneri - planetu po mnogočemu najsličnijem Zemlji - vladaju izuzetno visoke temperature i golemi tlakovi, a gusta atmosfera sastavljena od ugljičnog dioksida i oblaka sumporne kiseline ne pridonosi uvjetima za opstanak živih bića. Međutim, na oko 50 km iznad površine tog planeta atmosferski uvjeti dosežu temperature i razine tlaka poput Zemljinih.

Već odavno znanstvenici nagađaju o postojanju života na Veneri, ali zasad nisu pronađeni baš nikakvi dokazi u prilog tome. Tvrtka Rocket Lab i njezin osnivač Peter Beck nadaju se da će biti prvi koji će ih pronaći: nedavno je objavljeno da će tvrtka sama financirati razvoj male svemirske sonde i njezino slanje u atmosferu Venere.

Riječ je o američkoj svemirskoj tvrtki koja je razvila orbitalnu raketu Electron namijenjenu lansiranju manjih satelita. Kompanija surađuje s NASA-om i američkim Ministarstvom obrane, te brojnim komercijalnim tvrtkama. Od prvog lansiranja u svibnju 2017., raketa Electron — visoka samo 18 metara i sposobna nositi terete do 300 kilograma — uspješno je poletjela u Zemljinu orbitu 26 puta, a sada Rocket Lab najavljuje iskorak prema najbližim planetima.

Electron bi trebao dovesti svemirsku letjelicu Photon na visinu od 165 kilometara iznad površine Zemlje, a zatim bi se uključio Photonov raketni pogon koji bi istraživačku sondu trebao dovesti do Venere. Prvi predviđeni datum lansiranja misije prema Veneri je u svibnju 2023. godine, a u tom bi slučaju letjelica stigla do tog planeta u listopadu iste godine. Sljedeći rezervni datum lansiranja tek je u siječnju 2025. godine.

Kad stigne do Venere, Photon bi istraživačku sondu, mase od približno 20 kilograma, trebao usmjeriti prema planetarnoj atmosferi. Riječ je o malenoj sondi — poput sondi za istraživanje međuzvjezdanog prostora — koja će biti opremljena nizom znanstvenih instrumenata. Njezin je glavni cilj potraga za organskim kemikalijama u Venerinim oblacima, te istraživanje uvjeta koji tamo vladaju.

Sonda bi trebala imati na raspolaganju pet i pol minuta za prikupljanje svih uzoraka i informacija, a nakon toga bi — dok se bude spuštala prema površini planeta — trebala slati podatke na Zemlju.

'Nakon gotovo četiri desetljeća, ova je misija prva prilika za izravno ispitivanje Venerine atmosfere. Čak i uz ograničene mogućnosti instrumenata, niske brzine prijenosa podataka i kratko vrijeme za prikupljanje informacija, ova bi misija mogla doći do važnih znanstvenih otkrića', navodi se u studiji u kojoj se opisuje predstojeća misija tvrtke Rocket Lab.

Ranije ove godine tvrtka je već poslala misiju CAPSTONE na Mjesec za NASA-u. Međutim, privatno razvijena i pokrenuta misija na Veneru predstavljala bi još jedan veliki korak za Rocket Lab: dosad nijedna privatna tvrtka nikada nije poslala svemirsku letjelicu izravno na drugi planet u Sunčevom sustavu.