ARHEOLOGIJA

Pompeji su imali restorane brze hrane

01.01.2022 u 09:09

Bionic
Reading

Od tisuća i tisuća arheoloških nalazišta valjda ni na jednome nismo naučili toliko o svakodnevnom životu stanovnika Rimskog carstva koliko u Pompejima. Razumljivo, jer pepeo Vezuva iznimno je sačuvao veliki dio toga grada u blizini današnjeg Napulja.

Od tisuća i tisuća arheoloških nalazišta valjda ni na jednome nismo naučili toliko o svakodnevnom životu stanovnika Rimskog carstva koliko u Pompejima. Razumljivo, jer pepeo Vezuva iznimno je sačuvao veliki dio toga grada u blizini današnjeg Napulja.

Nedavno je tako završeno iskapanje i restauracija jednog od najzanimljivijih nalaza posljednjih godina, koje je oduševilo arheologe željne uvida u načine kako su rimski podanici provodili dane. Riječ je o vjerojatno najbolje očuvanom dosad nađenom termopoliju, svojevrsnom antičkom fast food restoranu.

Još kad je nađen 2019. ovaj je nalaz izazvao senzaciju u arheološkom svijetu. Nije, naravno, prvi put da je takav restoran nađen na nekom od starorimskih nalazišta, računa se da ih je samo u Pompejima bilo osamdesetak. No, ovaj u Regiji V iznimne je ljepote i praktički je netaknut, s freskama na pultovima, posudama za hranu i piće, i sačuvanim pultom na kojem se hrana držala na toplom. Nakon dvogodišnje restauracije ova rimska zalogajnica pripremljena je za pokazivanje javnosti, ali se računa da će je posjetitelji Pompeja moći vidjeti oko Uskrsa 2022.

Zahvaljujući ovom otkriću, znanstvenici su dodali još jedan kamenčić u mozaik priče o stanovnicima Pompeja, jer sada imaju potpuni uvid u mjesta na koja su prije erupcije koja je uništila grad dolazili opustiti se, popiti vino, nešto pojesti i družiti se sa sugrađanima.

Lokal je okrenut vratima prema ulici koja prolazi uz njega, a u njemu se služilo meso, voće, razne juhe i gulaši, kao i vino. Da bi priča bila još ljepša, u posudama su nađeni tragovi i vina i različite hrane, a u blizini i životinjske kosti, pa se može zaključiti da su u Pompejima jeli jaretinu, perad, puževe, ribu s različitim umacima, većinu grahorica koje danas jedemo... Osim što bi uzimali hranu 'za ponijeti', u termopolijima se i sjedilo.

Zanimljive su i freske na zidovima i na pultu za hranu, jer svjedoče da su vlasnici takvih lokala itekako pazili na njihovo unutrašnje uređenje, baš kao njihovi današnji kolege ugostitelji. Motivi su uglavnom razne nimfe, morski konjici, gladijatorske bitke, ali i prizori iz svakodnevnog života ili različite životinje, možda one koje su se služile u restoranu.