SPORTSKI SPEKTAKLI

Pariz donosi Olimpijske igre na Seinu

05.01.2022 u 10:01

Bionic
Reading

Do sljedećih Olimpijskih igara u Parizu 2024. ostalo je vremena, no glavni grad Francuske već je najavio pravu revoluciju kad je u pitanju otvaranje najvećeg sportskog nadmetanja.

Posljednjih desetljeća otvaranja Olimpijskih igara uvijek su bili spektakli, zemlje su se nadmetale koja će se u boljem svjetlu predstaviti svijetu, angažiraju se najveće zvijezde, smišljaju ponekad uistinu nevjerojatne koreografije i specijalni efekti. Pariz želi biti drukčiji, i to u smjeru sasvim suprotnom od već uobičajenih trendova.

Na stotu godišnjicu posljednjih Olimpijskih igara održanih u gradu svjetlosti, 26. srpnja 2024. Pariz će realizirati ambiciozni projekt čiji je glavni cilj promocija olimpijskih vrijednosti. Ono po čemu će otvaranje biti drukčije od dosadašnjih jest da neće biti ograničeno na olimpijski stadion, nego će se okrenuti Parižanima i njihovim gostima. Prvi put u povijesti, naime, održat će se u samom srcu grada. Sportaši će ploviti Seinom na brodovima uz kejove i pod slavnim pariškim mostovima, a ceremoniju će moći pratiti svi koji se okupe uz rijeku. Detalji su već dostupni i na službenim stranicama sljedećih Olimpijskih igara.

Izvor: Promo fotografije / Autor: Paris 2024

Projekt je uistinu odvažan, ali je dio dugoročne strategije pariških gradskih vlasti kojima su Olimpijske igre "alat" za realizaciju toga plana. Naime, još od 2016. Pariz je obale svoje rijeke otvorio pješacima, a sada žele nastaviti s povezivanjem Parižana sa Seinom, bilo uređivanjem sadržaja za sportove na vodi, bilo omogućavanjem šetnje. Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. bit će početak nove faze, kad će se u Seini moći čak i plivati.