UPOZORENJE AMERIČKIH AGENCIJA

More raste sve brže, do 2050. bit će ugrožene stotine milijuna ljudi

  • Autor: D.V.
  • Zadnja izmjena 20.03.2022 08:56
  • Objavljeno 20.03.2022 u 08:58
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: INA Photo Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Mediji su prepuni vijesti o klimatskim promjenama i globalnom zagrijavanju, ali kad klimatski alarm uputi i američka svemirska agencija, onda sasvim sigurno imamo razloga za zabrinutost.

U nedavno objavljenom izvješću koje potpisuju NASA, Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA) i druge američke savezne agencije, tvrdi se da će do 2050. godine porast razine oceana zbog otapanja leda iznositi između 25 i 30 centimetara u odnosu na sadašnje razine, što znači da bi u sljedećih trideset godina porast morske razine mogao biti veći nego u posljednjih stotinu godina.

Riječ je o globalnom prosjeku, dok bi te brojke na lokalnim razinama, kao i u ekstremnim atmosferskim situacijama visokih plima - poput slavne venecijanske 'acqua alte' - mogle biti znatno veće. Čak i minimalan porast razine oceana znači znatno više obalnih poplava, erozije i uništavanja riječnih delta, a posljedice oluja, uragana i tajfuna bit će znatno teže. Razine mora već desetljećima rastu otprilike tri milimetra godišnje, no u posljednje vrijeme vidljivi su znakovi ubrzavanja tog trenda.

Radna skupina američkih agencija najnovije izvješće sastavila je na temelju projekcija prirodnih procesa koji doprinose porastu razine mora, kao što su otapanje ledenjaka i ledenih pokrova, te na temelju novih znanstvenih modela složenih interakcija između oceana, kopna i leda.

'Ovo izvješće podupire prethodne studije i potvrđuje ono što već dugo znamo: razina mora raste alarmantnom brzinom, te ugrožava zajednice diljem svijeta. Znanstveni podaci su nepobitni i potrebna je hitna akcija kako bi se ublažila aktualna klimatska kriza', objavila je NASA.

tportal

Izvor: EPA / Autor: ANDREA MEROLA

Prema istraživanjima nevladinih organizacija, povećanje razine mora najviše će pogoditi gusto naseljene azijske zemlje s niskim obalnim pojasevima poput Bangladeša, Indije, Tajlanda, Vijetnama i Indonezije. Dodatni problem je što tlo ispod nekih obalnih velegradova u tom području tone. Najugroženija su 11-milijunska Džakarta i 10-milijunski Bangkok. Do 2050. visoke oceanske vode mogle bi ugroziti do 190 milijuna ljudi, a u najcrnjem scenariju ta bi se brojka mogla popeti na 340 milijuna. To dakako ne znači da će se svi oni utopiti, ali bi porast razine mora svakako mogao sniziti životni standard stotina milijuna ljudi i stvoriti desetke milijuna klimatskih izbjeglica.

U tom kontekstu, plimni valovi Jadranskog mora koji povremeno potope Trg svetog Marka u Veneciji čine se kao najmanji problem.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!