KOKTELI

Ljetni barmen u dva poteza

06.07.2022 u 08:36

Bionic
Reading

Pripremili smo 20 koktela za ovo ljeto za koje nije potrebno neko veliko umijeće. Sastoje se od samo dva sastojka, jednostavni su za pripremiti, a izgledaju sjajno. I to uz minimalan trud!

Lekcija broj 1. Barmen: osoba koja poslužuje pića u baru. Odgovornosti barmena uključuju pripremu alkoholnih ili bezalkoholnih pića, komuniciranje s gostima, naručivanje i posluživanje grickalica i pića te procjenu potreba i preferencija gostiju te davanje preporuka.

Mjesto barmena zahtijeva entuzijastičnu osobu koja će gostima pružiti sjajno iskustvo uživanja u pićima. Dobri barmeni slažu klasična i inovativna pića koja premašuju potrebe i očekivanja posjetitelja bara. Od njih se traži vješto baratanje znanjima i iskustvo rada za barom, kao i izvrsno poznavanje miješanja, garniranja i posluživanja pića.

Potrebna je i informatička pismenost, poznavanje više stranih jezika, pozitivan stav i izvrsne komunikacijske vještine te sposobnost održavanja šanka organiziranim, opskrbljenim i čistim.

Čini vam se zahtjevno, ali ne i nesavladivo. Entuzijastični jeste, volite pića i koktele, internetom surfate kao manijak (valjda to znači da ste informatički pismeni), dok strane jezike govorite ili barem natucate, što je sasvim dovoljno za razgovor sa strancima na plaži, u klubu i ljetnoj terasi, čime odajete i potreban pozitivan stav, a bogme i komunikacijske vještine. No, napamet znati sve moguće recepture i naučiti različite načine posluživanja, pa onda i šank držati organiziranim i čistim… Hmmmm.

Lekcija broj 2. Brian Flanagan je barmen u trendovskome noćnom klubu, gdje radi sa svojim prijateljem Dougom. Žene su lude za njima jer atraktivno poslužuju pića. Sami kažu – 'imate lovu, djevojke i uvijek doznate boju njihovih gaćica'. Kako njihova popularnost raste, Brian postaje središte pozornosti brinete po imenu Coral, bogate fotografkinje…

  • +15
Kokteli - Jet Set Izvor: Unsplash / Autor: Jet Set

Tri godine poslije, Brian se zaposlio na Jamajci kao konobar u jednom ljetovalištu gdje za ljepotice spravlja koktele. Romantičnu partnericu pronalazi u Jordan Mooney, nadahnutoj umjetnici koju sretne na plaži… Ili tako nekako.

Ako ste se lako pronašli i u lekciji broj 2, niste jedini, bez obzira sanjate li o barmenskome poslu ili, ako ste slobodna žena, o zavodljivome barmenu. Istina, priča iz lekcije 2 je ionako filmska mašta ('Koktel', 1988.), a Brian Flanagan, ipak, Tom Cruise.

Zaključak, budimo realni, glasi ovako: vjerojatno nikada nećete postati profesionalni barmen, a kamoli onakav kakvog utjelovljuje Cruise. Prije ćete bolje proći ako ste atraktivna žena. Ipak, nitko nije bez šansi; Jamajku ćete lako zamijeniti Jadranom, zar ne?

No, što je s umijećem  spravljanja koktela za vaše društvo, sastojalo se ono od jedne osobe ili cijelog mnoštva? Sigurno je da ne želite da vašim 'gostima' pozlije od loše smućkanih bućkuriša ili da pobjegnu kad vide koliko ste nespretni s bocama...

I za to ima rješenje. Naime, budući da nemate vremena čak niti za ubrzani tečaj, za vas smo smislili lak i efektan zadatak – koktele od samo dva sastojka. Jednostavni su za pripremiti, a izgledaju sjajno. I to uz minimalan trud! Ipak, trebat će vam veći repertoar, pa smo vam pripremili čak 20 prijedloga kojima ćete dati privid velikog znanja, a usput zadovoljiti i sve ukuse onih koje želite impresionirati.

Uključeni su džin, tekila, votka, viski, burbon i rum, kao i pjenušac, amaro i poneka boca likera koja ionako skuplja prašinu u stražnjem dijelu vašeg kućnog bara.

(CIJELI TEKST, UKLJUČUJUĆI I RECEPTE ZA 20 LJETNIH KOKTELA PROČITAJTE U NOVOM BROJU JET SET MAGAZINA, UPRAVO U PRODAJI)