ZAŠTITA ŽIVOTINJA

U zagrebačkoj Mimari otvorena izložba ‘Pop ZOO’ Damira Hoyke

  • Autor: T.B./Hina
  • Zadnja izmjena 13.02.2019 15:14
  • Objavljeno 13.02.2019 u 15:14
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Fotograf Damir Hoyka u suradnji s Zoološkim vrtom grada Zagreba u Mimari je predstavio izložbu 'Pop ZOO'

Izložba umjetničkih fotografija ‘Pop ZOO’ Damira Hoyke s radovima koji, nadahnuti pop artom, portretiraju stanovnike Zoološkog vrta grada Zagreba, otvara se 24. siječnja u Muzeju Mimara.

Zajedničkim projektom Zoološkog vrta i Damira Hoyke nastoji se ukazati na vrste koje su inače ugrožene u prirodi, te potaknuti posjetitelje da sami pomognu u zaštiti životinja,

Njime se nastavlja niz projekata nastalih u suradnji s Europskim udruženjem zooloških vrtova i akvarija (EAZA), čija je svrha očuvanje biološke raznolikosti planeta, zaštita ugroženih vrsta i njihovih staništa, podizanje svijesti građana o prirodnim ljepotama i vrijednostima te potrebi njihova očuvanja.

Hoyka je, uz poruku da životinjama nije dovoljno divljenje, već im je nužna i zaštita, svoje nove radove posvetio životinjama i njihovom veličanstvenom svijetu u zagrebačkom Zoološkom vrtu, osobito predstavnicima vrsta koje su ugrožene u prirodi.

Uz neke od posjetiteljima omiljene životinje, poput crvene pande i čupavorepog lemura, snimio je manje poznate vrste kao što su kineska tropruga kornjača i balijski čvorak. Sve su to vrste kojima se zbog ljudi smanjuje prirodna staništa te ugrožava osnovne uvjete za život poput hrane i vode.

‘Iako je naziv Pop ZOO višeznačan, u temeljima projekta je ideja pop arta da umjetnost treba težiti komunikaciji sa što širim krugom ljudi’, ističe se u najavi izložbe.

Iz Zoološkog vrta grada Zagreba poručuju kako se svaki čovjek može uključiti u zaštitu životinja – promjenom odnosa prema prirodi, radom na terenu ili donacijama.

Zagrebački ZOO kontinuirano sudjeluje u projektima koji se bave zaštitom životinja, neki su samostalni, a neki na inicijativu EAZA-e čiji je član. Uz brojne edukativne programe sudjeluje i u uzgojnim programima koje to udruženje koordinira, te se već mnoge životinje ondje uspješno razmnožavaju.

Izložba 'Pop ZOO' Damira Hoyke u ‘Mimari’ bit će otvorena do 17. veljače.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!