MIRISI I OKUSI

Sommelier za mlijeko zvuči kao uistinu bizaran posao

13.06.2017 u 16:07

Bionic
Reading

Nizozemac Bas de Groot je jedini sommelier za mlijeko na svijetu. Osim što gaji posebnu ljubav prema tom napitku, De Groot promovira nepasterizirano i nehomogenizirano mlijeko

Nema sumnje da svi znate za sommeliere za vina, a možda ste čak čuli da isto zanimanje postoji i za vodu, no imamo osjećaj da možda još ne znate kako je svijet sad dobio i prvog sommeliera za mlijeko. Bas de Groot putuje svijetom i kuša neobrađeno mlijeko.

Uvijek je volio piti mlijeko, a jednom kad ga je kušao neobrađeno, otkrio je bogatstvo okusa koje mu je dotad bilo skriveno. Nakon toga je počeo putovati Nizozemskom kako bi kušao što više neobrađenog mlijeka te počeo razaznavati kakav utjecaj područje u kojem krave žive i što jedu ima na okus njihova mlijeka.

Bas de Groot počeo je i organizirati kušanja tijekom kojih nudi mlijeko iz trgovine i ono koje još nije obrađeno. Uglavnom kuša mlijeko isto kao što bi to činio sommelier za vino – promućka ga, zatim miriše i na kraju ga kuša.

Otkad se odlučio baviti kušanjem mlijeka, Bas de Groot više ne želi piti kupovno mlijeko jer mu je njegov okus preblag. Također smatra kako više nema smisla pasterizirati mlijeko jer je u današnje vrijeme rizik od zaraze vrlo malen.

Autor: YouTube