ZABAVNA ANALIZA

Mislite da znate sve o pozdravu 'bok'? Evo što način na koji ga koristite govori o vama

20.10.2018 u 11:28

Bionic
Reading

Sjeverni dio Hrvatske, a posebno Zagrepčani stoljećima u neformalnom razgovoru usmeno i pozdravljaju s 'bok' ili 'bog'. Teorijom pozdrava 'bok' na zabavan način pozabavio se Erim Bešić, inače docent na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, i otkrio koliko načina na koji ga izgovarate govori o vama

Erim 'Eco' Bešić svoje tekstove objavljuje na portalu Zagreb.info, a u jednom od njih pozabavio se podrobnijom analizom dobro poznatog 'zagrebačkog' pozdrava, točnije njegovim brojnim inačicama koje, htjeli vi to ili ne priznati, ipak nešto govore o vama.

Teorija 'bokova'

Bok

Jedan je 'bok' iznimno rijedak pozdrav jer smrzava hladnoćom. Obično se upućuje mladom susjedu u liftu. Odzdrav: Kratki 'bok'.

Bok Bok

Dva su “boka” najčešći bokozdrav. Za razliku od jednog “boka”, dvobok odiše neskrivenom simpatijom (dvobok popraćen osmijehom) ili poštovanjem (osmijeha lišen dvobok) prema bokouputitelju. Odzdrav: Samo jedan 'bok'. Na dva se 'boka' nikad ne odzdravlja istom mjerom. Osim eventualno u slučaju opisanom u točki.

Bok Bok Bok

Trobok se upućuje kad najčešće zbog zamišljenosti tek u zadnji čas trobokodzdravitelj primijeti da ga je netko boknuo. Trobok je ustvari svojevrsna sorry-što-te-pozdravljam-u-zadnji-čas isprika. Trobok je po svojoj prirodi strogo odzdrav i ni u kojoj situaciji ne može biti pozdrav.

Aj bok

'Aj, bok' najčešće je pozdrav pri naglom odlasku, a dijelom je upućen i samome sebi sa značenjem 'sad stvarno moram ići'. Van Zagreba 'aj bok' moguć je i kao pozdrav, kao primjerice u Slavoniji. Odzdrav: 'Bok' ili 'aj bok'.

UPEČATLJIV STAJLING

Atraktivna djevojka u bijelom zna kako se privlače pogledi na špici

Pogledaj galeriju

Ej, bok

'Ej, bok' ekvivalentan je bosanskom izrazu bujrum (izvolite). Upućuje se kada se nekoga čekajući dočeka te stoga ne sadrži iznenađenje u bokozdravu. “Zvučno zamišljanje” ovog pozdrava sadrži točku nakon 'ej': 'Ej. Bok.' Odzdrav: 'Bok, ljudi' (za mnoštvo) ili 'bok, XY' (za pojedinca, vidi točku 8.)

Eeeej, bok

Za razliku od 'Ej, bok', 'Eeeej, bok' s dugim 'e' pozdrav je ili odzdrav kojim se iskazuje veliko i ugodno iznenađenje nailaskom na osobu kojoj je 'Eeeej, bok' upućen.

Bokić

Deminutiv boka prisutan je samo u žena ili u pisanom obliku. Iza 'bokića' po automatizmu se iščitavaju i nevidljiva 'vidimo se/čujemo se' slova.

Bok, xy

Nakon boka slijedi ime ili nadimak osobe kojoj je upućen bok, npr. 'Bok, Dugi'. Najčešće je pozdrav iako može biti i odzdrav (vidi točku 5). Kao pozdrav 'bok, XY' potpuno je ekvivalentan 'bok boku'. Odzdrav: Samo jedan bok. Nikako se na 'bok, XY' ne smije odzdraviti istom mjerom ('bok, YX') jer to onda podsjeća na američko ulizivačko pozdravljanje voditelja vijesti CNN-a i izvjestitelja s terena.

O, bok

'O, bok' se upućuje kao odzdrav lažnog iznenađenja u situaciji kad se više ne može namjerno izbjegavati kontakt s nekim smarateljem koji vas, trkajući, bokne. 'O, bok' najčešće je prisutan u vozilima gradskog prijevoza.

BoOok

Pjevajući 'BoOoK' najčešći je bok-pozdrav koji najčešće upućuju žene jedna drugoj iako ne mora biti spolno isključiv. 'O' u 'BoOoKu' najprije 'raste', pa 'pada' približavanjem slovu 'K'. Obično izražava simpatiju prema boOokouputitelju kojeg se dulje vrijeme poznaje. Odzdrav: Na 'BoOok' se odzdravlja istom mjerom, dakle, 'BoOokom'.

BOHO IZDANJE

Atraktivna brineta mamila poglede u minijaturnoj haljini na špici

Pogledaj galeriju