PREMA VALENTINOVU

Ma je li to nama usamljeni žabac Romeo napokon pronašao partnericu?

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 17.01.2019 13:08
  • Objavljeno 17.01.2019 u 13:08
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Najusamljeniji žabac na svijetu po imenu Romeo deset je godina proveo sam, no to će se uskoro možda promijeniti

Bolivijski vodeni žabac Romeo zadnjih deset godina živi u celibatu. No, nakon kampanje da mu se pronađe životna partnerica, usamljeni žabac mogao bi dobiti svoju Juliju.

Znanstvenici su mislili kako je Romeo zadnji primjerak svoje vrste. To se pokazalo netočnim – nedavno je pronađeno još pet primjeraka u bolivijskoj vlažnoj tropskoj šumi.

Znanstvenici iz Cochabambe nadaju se da će Julija i Romeo prihvatiti jedno drugo i pariti se. Nakon što bi se to dogodilo, žabe bi se vratile u svoje prirodno stanište.

Daleko od toga da mali broj pronađenih žaba može spasiti kritično ugroženu vrstu, no znanstvenici se ne daju obeshrabriti. Njihovo oduševljenje Julijom teško se može prenijeti.

'Vrlo je snažna i pliva vrlo brzo. Izgleda odlično i potpuno je zdrava. Suprotnosti se privlače – dok je Romeo sramežljiv, Julija nije', rekla je šefica herpetologije Bolivijskog prirodoslovnog muzeja Teresa Camacho.

Klimatske promjene posebno su udarile vodozemce čiji je broj ugroženih vrsta već prešao zbroj ugroženih ptica i sisavaca.

Kako bi žabljoj romansi dali dodatno duhovit karakter, znanstvenici su Romeu na jednom od sajtova za pronalaženje partnera čak napravili i profil.

'Ja sam Bolivijska vodena žaba (Sehuencas) i iako ne želim ovo započeti u negativnom tonu, doslovno sam  zadnji primjerak svoje vrste. Znam, teška tema, no to nije zašto sam ovdje. Nadam se kako ću naći savršenu partnericu kako bi zajedno spasili vrstu (bez pritiska)', piše na Romeovom profilu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!