ODRŽAVANJE TRADICIJE

Zašto me moj pas uvijek liže?

05.09.2014 u 09:24

Bionic
Reading

Nije valjda da se pitate zašto vas vaš pas liže? Pa, odgovor je vrlo jednostavan – vaš ljubimac vas voli, a vjerojatno ste mu i finog okusa

Pseće ponašanje je složeni rezultat raznih navika i urođenih osobina – štenci ližu svoju majku jer traže mlijeko, psi se međusobno uređuju lizanjem, podređeni psi ližu vođu čopora kako bi mu se dodvorili, piše Vet Street


Okus je psima podjednako važan kao dodir ljudima, stoga ne čudi da često nekog ili nešto ližu. U pitanju je slinavo istraživanje svijeta.

Psi će jezikom pokušati skrenuti pažnju na sebe kad nešto žele, no podjednako lako će čovjeka na naizgled isti način i pozdraviti. Lizanje također može biti i dio igre – psi vole grubu igru, no znaju da s čovjekom zube moraju zamijeniti jezikom.

Psi, baš kao i mačke, od svojih vlasnika uče što trebaju činiti da bi postigli određene rezultate. Ako su primijetili da za lizanje dobivaju neku nagradu, onda neće prezati ponovo posegnuti za tom metodom. No, to može dovesti i do 'pretjeranog' lizanja.

Prvo treba procijeniti koliko lizanja je previše lizanja, a zatim pokušati objektivno zaključiti je li problem u čovjeku i njegovoj procjeni ili je uistinu problem u psu. Psi mnoge stvari rješavaju lizanjem, pa je uglavnom čovjek taj koji zapravo ima problem, no nije nemoguće da ljubimac ima neke emocionalne probleme, te da počne opsesivno lizati.

U slučajevima stvarno pretjeranog lizanja, psi će često naći neki predmet na koji će se koncentrirati, a još češće će sami sebe neprestano lizati. Kod takvih pasa najlakše je rješenje odvesti ih veterinaru.

Stručna osoba vrlo će brzo znati postoji li problem ili ne te kako ga riješiti. Ljudi koji se bave psećim ponašanjem znat će kako im pomoći da prestanu s opsesivnim ponašanjem.