KRALJEVSKI TRETMAN

Zagrebački lavovi dobili pravu savanu

06.05.2014 u 14:27

  • +12

Nova nastamba za lavove u zagrebačkom ZOO-u

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

Gradnja nove i puno veće nastambe za lavove u zagrebačkom Zoološkom vrtu privodi se kraju i u lipnju će, ako se 'šminkanje' nastavi po planu, biti otvorena za javnost. Organizatori su uzbuđeni, a lavove već polako pripremaju za transport

Za razliku od dosadašnjih kaveza od dvjestotinjak kvadrata u kojima su boravili lavovi, nova nastamba projektirana je po uzoru na afričku savanu i obuhvaća više 1.600 kvadrata.

Kako je za tportal ranije rekaoTomislav Krizmanić, edukator koji nadzire gradnju, paviljon se gradi u obliku velike nakupine stijena koje se inače zovu kopje, što je tipično za afričku savanu. 'To je nešto kao kameni otok usred mora trave gdje ima više vode nego u okolici. Takve nakupine stijena lavovi često u prirodi biraju za mjesto odmaranja', rekao je Krizmanić.


Osim dvije lavice, Ayane i Nyote, i lava Konga, koji će se u novu nastambu preseliti sredinom lipnja, u zagrebački ZOO stiže i novi lav. U zoološkom vrtu planiraju izgraditi i nastavak savane kako bi s lavovima ondje boravile i zebre, antilope i jednog dana, nadaju se, žirafe.

Edukatori, timaritelji i zoolozi već mjesecima pripremaju životinje na, kažu, pozitivan šok koji će doživjeti tijekom premještaja. 'Vjerujem da će im biti pomalo neobično što će se naći na novom teritoriju, ali sigurno će im se svidjeti mnogo više budući da je prostranije, veće', rekla je zoologinja Dijana Beneta te dodala kako su se prije životinje tijekom prijevoza uspavljivale. Međutim, dodala je, to više nije slučaj te lavovi, ali i ostale životinje prolaze trening kako bi same mogle ući u kavez u kojem će se odvesti na novu lokaciju.

'Slušaju i nije problem raditi s njima. Sad su već naviknute te mi prilaze jer, čim čuju zvuk ključeva u mojem džepu, znaju da baš ja dolazim', ispričao je Danijel Lacić, timaritelj koji za transport priprema sestre lavice, Ayanu i Nyotu. Lav Kongo edukaciju preskače jer, kaže zoologinja Beneta, u ljudskim godinama mu je gotovo sto pa ne želi sudjelovati.

Razgovor s Tomislavom Krizmanićem iz zagrebačkog ZOO-a


Povodom otvaranja novog paviljona, zagrebački ZOO organizirao je i fotonatječaj 'Otkrij svoju lavlju stranu'. Sve što trebate jest stati pored slike, uvjerljivo oponašati grimasu lava, uslikati se i fotku poslati na lav@zoo.hr ili Facebook stranicu Zoološkog vrta. Najoriginalnije imitatore očekuju vrijedne nagrade – godišnje obiteljske ulaznice i hrpa poklon-paketa Zoo vrta (majice s lavom, stotine pozivnica na otvaranje nove nastambe za lavove...), a izabrani i najoriginalniji imat će prilike sudjelovati u profesionalnom foto sessionu ispred objektiva fotografa Damira Hoyke. Profesionalni fotoshooting će osvanuti na plakatima diljem Zagreba.

Natječaj traje do 18. svibnja, a sve detaljne informacije potražite na službenim stranicama zagrebačkog ZOO-a