MORSKI TIPOVI

Vole li psi stvarno surfati?

28.06.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Uživa li čovjekov najbolji prijatelj u surfanju ili je prestravljen dok se ljulja na valovima? Stručnjaci kažu da psi koji vole vodu vole i surfanje - na veselje svih koji vole pse surfere

Službeni trener pasa u Centru za životinje Helen Woodward u San Diegu, Rob Kuty, kaže kako se ne bi smjelo pokušavati naučiti surfati pse koji ne vole vodu i plažu.

'Pse koje je strah ili jednostavno ne vole plažu i vodu nemoguće je trenirati, pa ih je tako nemoguće i naći na natjecanjima tog tipa', kaže Rob Kuty.

Kutyjevi 'klijenti' su upravo psi koji vole ocean i surfanje. Nakon što on to odobri, psi se mogu natjecati u godišnjem dobrotvornom događaju koji se zove Surf Dog Surf-A-Thon

Rob Kuty trenira pse da budu opušteni na dasci za surfanje. Psi dobivaju pohvale kad uspiju stajati na dasci koja je na suhom i ignorirati druge pse kad nisu na dasci.

Nakon što se psi nauče na daske za surfanje, Kuty i njegovi pomoćnici počnu ih izvoditi na vodu. U toj fazi psi se privikavaju na ravnotežu na dasci i ritam valova.

Vrijeme kad psi počnu dobivati osjećaj za more je također i vrijeme kad počnu razvijati svoj vlastiti 'stil' surfanja. Neki psi vole biti na prednjem dijelu daske, dok drugi vole biti na kraju ili postrance. Buldozi, na primjer, vole ležati dok surfaju.

'Sve u svemu, psi koji surfaju to vole činiti kao što vole more i plažu', kaže Rob Kuty.

Kuty dodaje kako svaki pas koji odgovara profilu i zdrav je može sudjelovati u natjecanju. Na nedavnom natjecanju u zaljevu Loews Coronado žiri je pse ocjenjivao prema samopouzdanju koje su pokazali na daskama, prema trajanju surfanja i modnom izrazu. Osim odjeće koju psi ponekad nose, modni izraz se odnosi i na stil surfanja.

Zamjenica predsjednika društva The Humane Society of the United States, Betsy McFarland, kaže kako se nada da je jedan od modnih uzoraka prsluk za spašavanje, te dodaje kako bi zdrav razum uvijek trebao prevladavati na tim natjecanjima.

Betsy McFarland dodaje da bi vlasnici trebali svoje pse podvrgnuti detaljnom veterinarskom pregledu kako bi bili sigurni da su dovoljno zdravi za takvu vrstu aktivnosti i okolinu kao što je hladna voda. Ona smatra kako se psi ne bi smjeli pretjerano naprezati dok surfaju.

Potpredsjednica McFarland se slaže s Kutyjem da bi se trebalo raditi o psima koji vole vodu i plažu. Nije nikakvo iznenađenje što se većina vlasnika takvih pasa i sama bavi surfanjem.

Ako životinje pokazuju entuzijazam za tu vrstu sporta i zdrave su, te pod pažljivom prismotrom svojih vlasnika, onda ni potpredsjednica Betsy McFarland nema ništa protiv takvih natjecanja.

'Ako je sve kako treba, onda bi surfanje moglo biti dobro za pse', kaže zaključuje Betsy McFarland.