BALAVI ZAVJETI

Vjenčali djecu od šest i četiri godine

11.03.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Rumunjskim Romima se toliko žuri u bračne vode da vjenčaju djecu već u prvim godinama života. Ovog puta to su bili šestogodišnji Viktor i četverogodišnja Maria, što je zapravo OK prosjek. Bilo je i slučajeva da su vjenčali djecu koja su još bila u majčinoj utrobi

Romsko pleme Caldarari koje živi u regiji Sibiu u rumunjskoj Transilvaniji ponovno se okupilo zbog svečanog događaja – vjenčanja šestogodišnjeg Viktora i četverogodišnje Marije, prenosi britanski Telegraph. Caldarari je prezime koje dijeli čitava skupina i znači 'kovač bakra', što se najbolje ogleda u činjenici da sami izrađuju svoj novac od odbačenih kanti, lonaca, bojlera za destilaciju alkohola i inog metalnog smeća porazbacanog uokolo.

Među Caldararijima ne postoji pojam slobodnog odabira partnera, već roditelji muškog i ženskog djeteta već u najranijoj dobi sklapaju financijski ugovor o ženidbi. Otac i kum šestogodišnjeg Viktora tako su izabrali četverogodišnju Mariju i platili njenom ocu skoro 100.000 kuna za nevjestu praktički u pelenama.

Kako se sklapanje braka ne može obaviti legalno, Caldarari prvo obave svoje tradicionalno vjenčanje, a onda čekaju da mladenci dođu do punoljetnosti, kada se samo formalno obavi i civilno vjenčanje.

Na ceremoniji za koju su obje obitelji iskeširale 20.000 kuna klinci su samo zujali bez ikakvog razumijevanja o tome što se zbiva. Teoretski postoji mogućnost da se kasnije netko od njih predomisli i odluči sam izabrati partnera, no cijena je previsoka. Propisana odšteta drugoj obitelji podrazumijeva vraćanje miraza u trostrukom iznosu plus zatezne kamate i eventualnu nadoknadu zbog inflacije. Takav scenarij je iznimno rijedak.

Viktorov praujak Trajan objasnio je da takva dječja sparivanja imaju vrlo dugu tradiciju u plemenu Caldararija te da je njegova nećakinja od šest godina bila čak vjenčana za prijateljevo nerođeno dijete: 'Kad dječak navrši šesnaestu, propisno će se vjenčati.'

Rumunjska ima najveću populaciju Roma u svijetu, njih oko dva milijuna