POBOLJŠAVAJU PAMĆENJE

Videoigre pomažu starijim osobama

23.12.2008 u 09:30

Bionic
Reading

Neki misle da videoigre nisu za starije osobe, no najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Illinoisu dokazuje suprotno

Prvi rezultati nedavnog istraživanja dokazuju da bi odrasle osobe trebale igrati videoigre jer im poboljšavaju pamćenje, rasuđivanje i obavljanje više poslova odjednom. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Illinoisu pod vodstvom profesora psihologije dr. Arthura F. Kramera. Uzorak od četrdeset osoba u šezdesetim i sedamdesetim godinama života je podijeljen na dvije grupe.

Jedna je u mjesec dana obavljala redovite radnje, dok je druga igrala Microsoftovu strategiju Rise of Nations oko 23 sata tjedno. U igri igrači moraju zavladati svijetom, a da bi to postigli, valja se brinuti o ekonomiji, vojsci, izgradnji i mnogim drugim faktorima. Osobe koje su igrale Rise of Nations su nakon mjesec dana imale bolje pamćenje, trezvenije su rasuđivale i mogle su efikasnije obavljati više poslova istovremeno od onih koje su u tih mjesec dana živjele kao da se ništa ne događa.

Dr. Kramer ističe da je istraživanje još uvijek u tijeku i rano je govoriti o konačnim rezultatima jer nije poznato ovise li poboljšanja o tipu videoigara, no igranje s unucima za osobe starije životne dobi definitivno ne može biti naodmet i sigurno je odlična ideja.