POZNATI FIZIČAR MICHIO KAKU:

'Vanzemaljci sigurno postoje'

06.04.2013 u 08:30

Bionic
Reading

U prvoj epizodi emisije 'Aliens: The definitive guide' (Vanzemaljci: Konačni vodič) poznati fizičar Michio Kaku rekao je kako vanzemaljci sigurno postoje te objasnio zašto tako misli

Slavni fizičar Michio Kaku, poznat publici po svojim čestim pojavljivanjima na televiziji, u prvoj epizodi emisije 'Aliens: The definitive guide' objasnio je zašto je siguran da vanzemaljci postoje.

'Neki znanstvenici kažu kako smo možda sami u svemiru. Ma, dajte! Koliko ima zvijezda u svemiru? Svemirski teleskop Hubble vidi oko sto milijardi galaksija, a to je samo ono što trenutačno vidimo. Svaka galaksija ima oko sto milijardi zvijezda. Izračunajte koliko je to. U pitanju je 1.021 zvijezda. To je jedinica, pa 22 nule iza nje. Vanzemaljci sigurno postoje', rekao je Michio Kaku.

Nedavna otkrića NASA-inog svemirskog teleskopa Kepler potvrdio je kako postoji mnogo planeta u našem susjedstvu, a broj mogućih svjetova nalik na Zemlju sve je veći. Rastom otkrivenih planeta, raste i vjerojatnost da na jednom od njih buja život.

'Postoji cijeli egzotični zoološki vrt planeta u svemiru. Neki nisu nalik ni na što u našem Sunčevom sustavu. Čest je planet 'vodeni svijet' – planet koji se sastoji isključivo od oceana dubokih stotina kilometara. Život na takvim planetima mogao bi nam biti vrlo prepoznatljiv', kaže astrobiolog Lewis Dartnell


Iako znanstvenici ne mogu točno znati kako život izgleda na drugim svjetovima, Dartnell teoretizira kako je na Zemlji moguće naći mjesta koja mogu ilustrirati evoluciju na nekom nepoznatom planetu.

'Razni mehanizmi za gibanje kod vanzemaljskih riba bili bi vrlo slični istim mehanizmima na Zemlji, jer bi se radilo o rješavanju istog problema s onim što im je na raspolaganju', dodao je Lewis Dartnell.

Zahvaljujući napretku tehnologije, znanstvenici procjenjuju kako bi moglo postajati čak stotine milijardi planeta sličnih našemu. No u kojoj bi mjeri život na njima mogao biti inteligentan?

'Tri su temeljna sastojka za naprednu civilizaciju. Morate imati oči grabežljivca. To zaključujemo jer su grabežljivci pametniji od plijena. Zato također kažemo kako je lisica lukava. Druga stvar koja je neophodna je neki način za manipuliranje okoline – palac kao u čovjeka, pipak ili kandža. Treća je stvar jezik. Morate moći sačuvati skupljeno znanje tijekom vremena kako biste ga prenijeli dalje', kaže Michio Kaku.