PAŽLJIVO BIRAJTE

Uređenje životnog prostora prema horoskopu

14.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Premda se o ukusima ne raspravlja, kad je riječ o znakovima Zodijaka učinit ćemo iznimku. Proljetni dani kao da zovu na uređenje doma, a nakon što pročitate ove karakteristike, možda će vas zanimati i datum rođenja, a ne samo stručne reference osobe kojoj povjerite zadatak adaptacije svog životnog prostora. Pročitajte dekoracijske značajke znakova i saznajte u kojem ih smjeru ukus vuče

OVAN

Individualisti Ovnovi uživaju u okružju ispunjenom bojama toplijeg spektra, poput narančaste ili crvene. Dakako, oni su ipak vatreni znak. Ovi energični pojedinci vole imati više prostora, stoga vole minimalistički namještaj sive, smeđe ili crne boje. Ovnovi preferiraju pravokutne oblike, a u svom će domu radije gaziti po tepihu nego koračati golim podom. U prostranijim domovima, kućama ili vikendicama poželjet će imati praktični umjetni ili romantični kamin od prave opeke, a mnogi bi bili najsretniji kada bi imali vlastiti vinski podrum u kojem bi održavali vesele degustacije.

BIK

Tradicionalisti Bikovi vole namještaj, posuđe i druge dekorativne detalje koji odišu duhom prošlosti ili pomažu dočaravanju seoskog ugođaja. Naborana tekstura, cvjetni uzorci, dekor od pamučne tkanine ili detalji u shabby chic stilu privlače pripadnike ovoga znaka. Nije rijetkost da su Bikovi sjajni kuhari, pa vole kada su im štednjak ili hladnjak dizajnersko remek djelo. Dnevnu sobu rado će ukrasiti ogromnim i atraktivnim televizorom ispred kojeg se rado okupljaju s obitelji pa zajedno gledaju program. Kućni ljubimci vrlo su im važni pa će poseban kutak unutrašnjosti doma ili dvorišta namijeniti malenoj nastambi za svoje krznene prijatelje.

BLIZANCI

Jedan su od znakova s najizraženijim umjetničkim ukusom, a odabir namještaja mogao bi to i dokazati. Mnogi Blizanci vole antikvitete, a posebno su im dragi predmeti ispunjeni duhom talijanskoga modernizma. Plastično posuđe i tehnološke naprave također plijene pažnju pripadnika ovoga znaka. Oni vole tulumariti pa vrlo praktičnima smatraju kućni mini bar, kuhinjski šank od imitacije drveta te visoke stolce koji pristaju uz njega. Blizance možemo prepoznati i kao ljubitelje neobičnih umjetnina, starih knjiga i egzotičnih predmeta poput samurajskih mačeva ili drvenih skulptura afričkih plemena.

RAK

Rakovi predstavljaju vrlo tradicionalan znak po pitanju uređenja doma. Starinski ugođaj nastoje dopuniti udobnošću - golemi i mekani kauči i fotelje te prostrani kreveti s lepršavom posteljinom i podatnim jastucima zadovoljit će njihove apetite. Obično imaju mnogo prijatelja koje vole zabavljati, a za to im je potreban veći stol za koji može sjesti dovoljno ljudi, od šest osoba pa naviše, čim brojnije - tim bolje društvo. Rakovi su slabi na starinske sitnice koje im zapnu za oko pri prolasku tržnicom ili antikvarijatom. Tada grabe bez razmišljanja, a iracionalno skupljeni i nagomilani predmeti mogu stvoriti dojam nereda u njihovu domu.

LAV

Lavovima je teško smiriti se na jednom mjestu. Mnogi od njih vole blagodati česte promjene prebivališta koje nudi podstanarski život. Međutim, kad se jednom skrase i zavole jedno mjesto, do izražaja dolazi njihov talent koji im omogućava da od malo naprave mnogo. U stanju su kombinirati više stilova koji u zbroju daju jedan jedinstven - njihov. Lavovi posjeduju mnogo energije, stoga neki od njih rado izrađuju vlastite dekorativne predmete kod kuće. Vole se pohvaliti raskošnim spavaćim krevetom pored kojeg obično stoji golemo zrcalo. Također, u njihovu domu često ćete vidjeti uzorke leoparda ili zebre.

DJEVICA

Opsesivno uredne Djevice preferiraju sasvim nov namještaj, osim u slučaju raritetna starinskog namještaja koji vrijedi mnogo novca i koji će u tom slučaju zauzimati središnje mjesto u njihovu domu. Inače, njihov je ukus izrazito moderan. Djevice vole namještaj čuvenog brenda švedskog porijekla jer ta kompanija nudi spoj praktičnosti i dizajna, mnoštvo polica i drugih mogućnosti za organizaciju kućanskih predmeta u bilo kakvu prostoru. Najdraži su im veliki prostori koje ne opterećuje previše namještaja, drveni podovi koji se lako dovedu do visoka sjaja, a izluđuju ih razbacani predmeti. Blještava bijela boja simbol je njihove težnje urednosti i čistoći.

VAGA

Pogađate, kod Vaga se, kao uvijek, radi o skladu i ravnoteži. Kako u životu, tako i u uređenju životnog prostora. Simetrija je ključna odlika prostorne organizacije pripadnika ovoga znaka. Oni su stručnjaci za boje, a generalno daju prednost pastelnim i nenametljivim tonovima. Teže stvaranju ambijenta koji im dopušta relaksaciju i uživanje u samoći. Vage posjeduju moćan i jasno određen estetski ukus zahvaljujući kojem u svoje domove uspješno integriraju vlastito poimanje dizajna interijera. Međutim, njihov se ukus često razlikuje od onoga njihovih prijatelja, tako da idejna rješenja Vaga nisu univerzalno primjenjiva.

ŠKORPION

Škorpioni i luksuz povezani su kao prst i nokat. Njihova patnja za glamurom odražava se u njihovoj sklonosti namještaju ukrašenom kožom ili krznom, kao i skupim dizajnerskim komadima pokućstva. Zrcala te crna i crvena boja često su prisutni u domovima Škorpiona, baš kao i suvremeni tehnološki uređaji namijenjeni zabavi i užitku - od najnovijih igraćih konzola i trodimenzionalnih kućnih kina, do električnih pekača kruha i specijalnih hladnjaka za vino. Kada prodavač nekome od njih predstavi najnoviju liniju bijele tehnike atraktivna dizajna, gotovo istog trena može početi zadovoljno trljati ruke jer Škorpioni na takvim uređajima ne štede.

STRIJELAC

Osobe rođene u znaku Strijelca pomalo su neuredne i to se može odraziti na njihovo opremanje doma. Njihov odabir često je spoj modernizma i starina. Najvažniji namještaj za društvene je Strijelce golemi stol za druženje i zabavu. Oni naprosto obožavaju neobične predmete i komade namještaja s porijeklom iz egzotičnih krajeva. Nerijetko će posvetiti čitav život prikupljanju umjetnina, rijetkih knjiga ili će pak poželjeti oduševiti posjetitelje perzijskim sagovima bogate teksture. Ljubitelji su posuđa i ukrasnih predmeta od ručno rezbarenog drva ili od kineskoga porculana oslikanog minijaturama.

JARAC

Jarci su vodeći znak u uređenju doma. Oni posjeduju profinjen i skupocjen, ali jednostavan ukus. Snažna im je strana organizacija prostora i poboljšavanje njegove funkcionalnosti, a da pritom njeguju stil koji karakterizira barem prividni odmak od urbane civilizacije. Jarci svoj dom smatraju svetištem mira i opuštenosti, stoga se neće libiti uložiti veću svotu novca u zvučnu izolaciju prozora i vrata, a od znatiželjnih će se pogleda pokušati zaštititi otmjenim zastorima u stilu baroka ili Dalekoga istoka. Izvrsni su kuhari, stoga inzistiraju na najmodernijim kuhinjskim uređajima poput štednjaka s vrhunskom grijaćom pločom ili hladnjaka atraktivna dizajna.

VODENJAK

Vizionari Vodenjaci opčinjeni su znacima budućnosti pa nije neobično da ih privlače predmeti futurističkog dizajna, ali i postmodernističko viđenje retro mode, primjerice ono vidljivo u radovima najistaknutijih suvremenih talijanskih dizajnera. Osobe rođene u ovom znaku ljubitelji su tehnoloških uređaja, a dodamo li tome njihov razvijen gurmanski ukus, lako je zaključiti da bi gotovo svatko od njih poželio kuhinju opremljenu rješenjima poput praktična sokovnika ili automata za pravljenje sladoleda, miješalice za spremanje ukusnih kremastih kolača ili dizajnerskog aparata za kavu. Dobar dio Vodenjaka nastoji urediti prostor prema Feng Shuiju, stoga neće iznenaditi otkriće minijaturne fontane ili posude s vodom poput akvarija u njihovu domu.

RIBE

Priroda karaktera Riba uvijek ih vodi u potragu za namještajem koji obećava najveći komfor. Okrenut će se tradicionalnom ili rustikalnom stilu i dalje slijedeći najudobnija rješenja koja čovjek može zamisliti - goleme sofe s mnogo jastuka, fotelje tapecirane tkaninom i podstavom na kojima se nije štedjelo ili razne modele stolaca za ljuljanje. Dosljedni su u svom ukusu pa se neće libiti, dopuštaju li im to karakteristike prostora, ukrasiti svoj dom raskošnim starinskim lusterima, zrcalima od rezbarena drva ili metala ili golemim svijećnjacima. Voda je, logično, vrlo važna Ribama, stoga će najmanje štedjeti na opremanju kupaonice koju će rado ukrasiti luksuznom kadom ili jacuzzijem, prostranim umivaonikom ili masažnom kabinom za tuširanje.