ABRAKADARBRA ZOO

Upoznajte zagrebački Zoološki vrt noću

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.10.2012 13:06
  • Objavljeno 01.10.2012 u 11:23
Abrakadabra Zoo 2012 4

Abrakadabra Zoo 2012 4

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

U srijedu, 3. listopada, počinju upisi u Abrakadabra Zoo. Riječ je o noćnom obilasku Zoološkog vrta grada Zagreba tijekom kojeg posjetitelji, uz životinje, upoznaju i likove koji su dio hrvatske povijesti, mitova i legendi. Program, namijenjen djeci i roditeljima, traje tri sata i svake se večeri od 15. do 31. listopada održava u dva termina - od 18 i 20 sati
Zoološki vrt grada Zagreba

Zoološki vrt grada Zagreba

Izvor: Promo fotografije / Autor: Zoološki vrt grada Zagreba

Zahvaljujući programu Abrakadabra Zoo, Zoološki se vrt u drugoj polovini listopada pretvara u čarobno mjesto kojim vladaju vještice, vile, čarobnjaci i raznolika mitska bića.
Kroz narodne običaje diljem je Hrvatske nastajao i razvijao se fantastični svijet u koji su ljudi vjerovali, a dijelovi tih vjerovanja snažno su prisutni i danas. Dio hrvatskih mitova i legendi unijela je i Ivana Brlić Mažuranić u svoje 'Priče iz davnina'.

Drevna mitska bića koja će ponovo oživjeti u Zoološkom vrtu, postoje više od dvije tisuće godina - od vremena kad su na ovim prostorima bili prisutni običaji keltskih plemena. Naime, u to vrijeme Kelti su slavili Novu godinu 1. studenoga. Njome se obilježavao kraj ljeta i sezone žetve te početak hladne i duge zime. Vjerovali su da se u noći uoči Nove godine gubi granica između svijeta živih i svijeta mrtvih te da se te noći na Zemlju vraćaju duhovi umrlih. Ta noć je danas poznata kao Noć vještica

Već tradicionalno, u čarobnoj noći poznatoj kao Abrakadabra Zoo naša je domaćica poznata i draga maksimirska coprnica koja se ove godine suočava s novim i teškim izazovima. S tamne su strane vile Ljutice, podanice zlog Bjesomara, vođe svih demona i, naravno, najstrašnija od svih - zla vještica. Na sreću, tu su i dobri prijatelji Maksimirske coprnice koji će joj pomagati na putu do cilja – sveznajući i pomalo zagonetan Svantevid, božanstvo sudbine i proročanstva, te Lešij, šumski duh, gospodar šuma i zvijeri. No rješavanje zagonetki, otkrivanje tragova i tajni je uzalud bez pomoći djece i njihovih dobrih srca te, naravno, njihovih hrabrih roditelja jer da bi maksimirska coprnica uspjela u svojoj potrazi, treba joj jedna od najjačih čarolija čija snaga dolazi od jedne od najvećih vrijednosti – obitelji.

Kako zna da se nakon teških zadataka treba okrijepiti i zabaviti u dobrom društvu, naša je domaćica pripremila roštilj i osvježenje uz čaroban napitak te mnogo dobre zabave uz zajedničko dubljenje bundeva.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi