DO ZADNJEG ZALOGAJA

Ugostiteljica kod koje nema bacanja hrane

07.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Australska ugostiteljica Yukako Ichikawa koji drži restoran Wafu u Sydneyju nedavno je uvela neke promjene koje se možda i neće svidjeti njezinim gostima. Naime, gospođa Ichikawa više ne dozvoljava nikome tko je ostavio nešto na tanjuru da ponovno jede u njezinom restoranu

Šefica kuhinje i vlasnica restorana Wafu u predgrađu Sydneyja Yukako Ichikawa uvela je radikalne promjene nakon što joj je prekipjelo što gosti stalno ostavljaju hranu na tanjurima. Ponašanje takvih gostiju smatra rasipničkim i nesavjesnim, stoga sada nagrađuje ljude koji pojedu svoj obrok u cjelini sa 30 posto popusta, a gostima koji ostavljaju hranu naplaćuje punu cijenu te im ozbiljno preporučuje da sljedeći put jedu negdje drugdje.

'Kako bismo omogućili održivu budućnost, tražimo malo više od svojih gostiju nego drugi restorani', piše na vrhu liste novih propisa koja je pribijena na ulaz u restoran.

Otkad je uvela ove promjene, gospođa Ichikawa naziva svoj restoran 'japanskom kuhinjom bez osjećaja krivnje'. Kako na listi piše, njezini gosti sada moraju pojesti sve što je na tanjuru osim kriški limuna i wasabija, inače nema smisla da ponovno dolaze.

Kao uvijek, ima onih koji su s odobravanjem dočekali ove promjene, no ima i onih koji smatraju da ugostiteljica pretjeruje. Yukako Ichikawa nema namjeru promijeniti novu politiku restorana jer, kako kaže, ne radi se samo o jelu, već i poštovanju prema hrani, okolišu i samome sebi.