DOK JE JOŠ SVJEŽE

Trikovi kako zapamtiti snove

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.07.2012 11:13
  • Objavljeno 19.07.2012 u 11:13
snovi spavanje sanjanje žena

snovi spavanje sanjanje žena

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Ron Chapple Studios

Mnogi se ljudi ne sjećaju što su sanjali osim kad je u pitanju nešto iznimno dojmljivo. Iako možda to ne želimo, većina nas zaboravlja događaje koje umovi proizvode tokom noći, no to ne mora biti tako. Metode kako zapamtiti svoje snove uključuju dnevnik, crtanje, namjerno buđenje te nekoliko drugih

Vodite dnevnik snova

Zapisivanje snova čim se probudite je među efikasnijim načinima kako ih zapamtiti. Dodatna povoljnost ove metode je da kasnije možete i probati protumačiti o čemu se u snu zapravo radilo.

Autor Craig Hamilton-Parker u svojoj knjizi 'The Hidden Meaning of Dreams' (Skriveno značenje snova) preporučuje svima onima koji žele pamtiti što su sanjali da si kupe praznu bilježnicu tvrdih korica te da svako jutro zapišu barem jedan san na lijevoj strani i svoje tumačenje na desnoj strani.

Naravno, kad pišete o snovima, nemojte se brinuti o pravopisu i gramatici ili točnom slijedu događaja. Najvažnije je što više sjećanja zapisati prije nego zaboravite detalje.

Nakon mjesec dana trebali biste imati bolji uvid u svoje snove i bit ćete iznenađeni koliko vam ih je ostalo u sjećanju.

Imenujte snove

Ako se probudite, a nemate pri ruci bilježnicu, možete uvijek svom snu dati naslov i to zapisati na komad papira. Imenovanje onog što ste sanjali nije loša navika čak ni kad vodite dnevnik snova.

Tijekom dana pokušajte što više puta iskoristiti ime svog sna u razgovorima ili se jednostavno pokušajte sami sjetiti više detalja. Kad napokon ulovite vremena, pokušajte proširiti taj naslov koliko možete – to bi vam trebalo pomoći da se prisjetite što ste sanjali.

Ako ne volite pisati, crtajte

Ako vam je ideja zapisivanja snova pomalo zastrašujuća, možete ih uvijek crtati. To se, naravno, podrazumijeva u slučaju da ste slabiji s riječima nego sa slikama.

Kupite si blok i držite ga pokraj kreveta. Nakon što se probudite, nacrtajte što ste sanjali.

Kad završite sa svim slikama koje su vam ostale u glavi, bit će vam znatno lakše prisjetiti se što ste sanjali.

Napravite putokaz

Uzmite komad papira i nacrtajte krug i u njemu napišite jednu stvar koje se sjećate iz sna. Iz tog 'oblaka' povucite nove oblake i u njima napišite po jednu riječ za svaku stvar koja je vezana za sjećanje iz sna. To će vas asocirati na ostale stvari koje su vam mutne ili ste ih zaboravili.

Svaki put kad se sjetite nečeg novog, samo dodajte novi oblak i upišite riječ koja to opisuje. Nakon što ste napravili mapu svog sna, iznenadit ćete se koliko stvari ste se na kraju uspjeli sjetiti.

Namjerno se probudite

Eugene Aserinsky i Nathan Kleitman 1955. napisali su i objavili rad o REM fazi – dijelu noći kad sanjamo tijekom kojeg nam oči rade nagle i česte pokrete – u kojem su otkrili kako sanjamo samo oko jedne petine vremena u kojem spavamo. Snovi koje sanjamo u REM fazi također su i najlakši za zapamtiti nakon buđenja.

Pokušajte se probuditi više puta tijekom noći ili si navijte sat za ranije buđenje, te se pokušajte odmah sjetiti što ste sanjali. Jednom kad nađete ono što vam najviše odgovara, pretvorite to u rutinu.

Mentalno se pripremite za pamćenje sna

Prije spavanja nađite neki način da sami sebe natjerate da bolje pamtite snove – naglas ili u sebi ponavljajte 'zapamtit ću svoje snove noćas' te, nakon što ste se probudili, lezite još neko vrijeme zatvorenih očiju u krevetu pokušavajući se sjetiti što ste sanjali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi