UBIJALA ŽIVOTINJE

Tko je djevojka koja je izazvala gnjev Facebooka?

03.07.2014 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon što je na Facebooku objavila fotografije kojima dokumentira svoje lovačke pohode po Africi, 19-godišnja teksaška navijačica nalazi se pod povećalom interneta. No tko je zapravo Kendall Jones?

Mlada djevojka iz Teksasa trenutno je jedna od najomraženijih osoba na internetu, i to zahvaljujući samopromociji. Naime, na Facebook profilu pohvalila se svojim lovačkim osvajanjima afričke divljine i zahvaljujući tome protiv nje je pokrenuta peticija koja je skupila 104.000 potpisa kojima se Mark Zuckerberg moli da ukloni sporne fotografije jer promoviraju nasilje nad životinjama.


Kendall je još kao klinka od devet godina boravila u Zimbabveu i iskusila život lovca, no kako je sama napisala, tada je ‘bila premala da bi držala oružje’. No, već kad je imala 13, obilježila je svoj prvi posjet Južnoafričkoj Republici i prvom životinjskom žrtvom. 'Prva životinja koju sam ubila bio je bijeli nosorog, i to s .416 Remingtonom’, pohvalila se.

Informacije radi, postoje dvije podvrste bijelih nosoroga i obje vrste žive na području Afrike. Iz više razloga početkom 20. stoljeća lovom su dovedeni gotovo do istrebljenja, zbog čega se intenzivno radilo na obnavljanju populacije i južni bijeli nosorog danas je najrasprostranjeniji i procjenjuje se da ih u divljini ima oko 11.600. Sjeverni bijeli nosorog, pak, nije bio takve sreće - kritično je ugrožena vrsta i pretpostavlja se da danas u divljini žive samo četiri primjerka vrste.

No Kendall je nastavila njegovati svoju očito duboko usađenu ljubav prema lovu pa se pohvalila da je sa samo 14 godina ustrijelila slona, a onda i bivola, lava i leoparda.

Mlada navijačica kad ne lovi životinje po Africi, živi u gradu Cleburneu i lokalnim je novinama, nakon online peticije, poslala email u kojem objašnjava da je već tjednima u lovu u Africi i da je pretpostavljala da će fotografije na Facebooku uzrokovati buru. ‘Zbilja sam šokirana ozbiljnošću kritika. Čak sam dobila nekoliko prijetnji smrću’, napisala je zabrinuta Jones.


Istaknula je i brigu lovaca za očuvanje životinjskih vrsta te da je angažirana oko tog problema puno više od drugih ljudi, a kao primjer navela je iskustvo iz Zimbabvea. Naime, leopardi su ondje napali i zaklali 107 domaćih životinja. Umjesto da seljani organizirano potraže i ubiju leoparde, lovcima su prodane dozvole kako bi to učinili umjesto njih. ‘Od tog novca onda su profitirali upravo stanovnici tog sela’, napisala je Jones.

Glasnogovornik Facebooka je za NBC News rekao da su neke fotografije uklonjene iako ne spadaju pod općenitu odredbu društvene mreže prema kojoj je zabranjeno objavljivati ‘sadržaj koji promovira izlov ugrožene vrste, prodaju životinja u svrhu organiziranih borbi ili sadržaj koji uključuje ekstremne primjere zlostavljanja životinja'.

Ogorčeni su, pak, čitatelji pokrenuli online peticiju kojom se traži da joj se zabrani lov na tom kontinentu, a ako želite, možete je potražiti OVDJE. Kendall ipak najviše zamjeraju da je zapravo 19-godišnjakinja željna pažnje, navijačica čiji je cilj dobiti vlastiti reality show, a sve to pokušava postići potpuno krivim sredstvima.


Iako fotografije na kojima Kendall pozira s mrtvim leopardom ili na kojima se hvali mrtvim lavom kao kakvim neživim trofejom, doista izgledaju degutantno, problematika očuvanja afričke divljine puno je kompleksnije i zahtjevnije pitanje u kojem lovci s dozvolama vjerojatno čine tek dva posto problema. Ništa manje nije osude vrijedno ni lokalno stanovništvo koje izlovljava pojedine vrste zbog praznovjerja ili kakvih bizarnih vjerovanja, kao ni zapadnjačke korporacije koje ondje uništavaju čitava staništa i na stotine životinjskih vrsta pod izlikom izgradnje i ‘dovođenja civilizacije’.