UGROŽNE VRSTE

Svjetski dan kornjača obilježen u zagrebačkom ZOO-u

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 27.05.2012 20:31
  • Objavljeno 27.05.2012 u 16:53
Kornjače u ZOO-u u Zagrebu (4)

Kornjače u ZOO-u u Zagrebu (4)

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

U Zoološkom vrtu u Zagrebu povodom Dana kornjača građani su imali priliku upoznati se s najčešćim vrstama kornjača u Hrvatskoj, a za najmlađe su organizirane radionice
Grgur Zucko

Grgur Zucko

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Zucko

Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina i u svijetu ih danas obitava oko 260 vrsta, a Svjetski dan kornjača obilježava se 23. svibnja, kako bi se upozorilo na njihovu ugroženost i potrebu zaštite.

U Hrvatskoj obitavaju tri kopnene vrste - čančara, barska kornjača i riječna kornjača te tri vrste morskih kornjača, od kojih je jedna - glavata želva, stalni stanovnik Jadrana, a dvije vrste - zelena želva i sedmopruga usminjača samo povremeno zalaze u Jadran i smatra ih se prolaznim vrstama.

Posjetitelji su u zagrebačkom Zoološkom vrtu mogli upoznati čančaru, proučiti kornjačin oklop te ilustracije kornjačine anatomije, a edukatori su građane, budući da su kornjače omiljeni kućni ljubimci, podučili kako ih savjesno držati u vlastitu domu.

U Hrvatskoj su, kao i u cijelom svijetu, kornjače vrlo ugrožene, a u Državnom zavodu za zaštitu prirode ističu kako je jedan od glavnih razloga njihove ugroženosti uništavanje staništa te unošenje invazivnih vrsta, crvenouhih i žutouhih kornjača.

Navode kako se pojavljuju i mekoštitke - američke i azijske vrste koje se prodaju u centrima za kućne ljubimce koje nesavjesni vlasnici puštaju u prirodu pa domaće vrste, kao što je barska kornjača, uglavnom izgube staništa.

U Hrvatskoj je najugroženija riječna kornjača, koje ima manje od 1.000 primjeraka i to na samom jugu Hrvatske na tri lokaliteta - Stonsko polje, Konavle i Majkovi. Pretpostavlja se da je u Stonskom polju vjerojatno i izumrla, zbog pritiska poljoprivrede i utjecaja pesticida. Sve vrste kornjača u Hrvatskoj zaštićene su zakonom i zabranjeno je njihovo ubijanje, uzimanje iz staništa, ozljeđivanje i plašenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!