KVARCANJE MOZGOVA

Sunčanje nas čini pametnijima

  • Autor: K. D.
  • Zadnja izmjena 22.05.2009 08:43
  • Objavljeno 22.05.2009 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Fraza o suncu koje udara u glavu nikad nije bila točnija. Znanstvenici su otkrili da osim što od sunčanja možete dobiti rak kože, možete i napumpati intelektualne potencijale. Dakle, nikad bolje vrijeme za pametnu smrt, što nam je, dakako, svima životni cilj

Čini se da je vitamin D, između ostalog stvoren u tijelu uslijed izlaganja suncu, jedna od tvari koja drži mozak u formi. Ako sunčanje povežete s mediteranskom kuhinjom bogatom ribom, sačuvat ćete bistar um i u poznim godnama, stoji u studiji znanstvenika sa Sveučilišta u Manchesteru.

Istraživanje je usporedilo mozgove 3.133 muškaraca između 40 i 79 godina u osam testnih centara diljem Europe. Ispitivala se brzina sjećanja, procjena raspoloženja te fizička aktivnost – parametri koji znatno utječu na mentalnu svježinu.

Ispostavilo se da su muškarci s većom razinom vitamina D u krvi imali bolje rezultate u mentalnom procesuiranju informacija, što je pogotovo bilo očito u dobnoj skupini preko 60 godina.

Pri sunčanju tijelo proizvodi vitamin D, za koji se zna da pomaže pri apsorpciji kalcija, kao i to da je važan za zdravlje kostiju. Sad, veza s mentalnim procesima nije još najjasnija. Neki smatraju da štiti neurone.

Naravno, sve to ne znači da se smijete roštiljati po najgorem suncu. Prije nego se opametite, daleko su veće šanse da ćete sjediti u hladu odjela za onkologiju.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi