GRUNFOVI ŠEGRTI

Studenti poslali kameru u svemir za 3.000 kuna

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 20:23
  • Objavljeno 28.01.2011 u 11:50
svemir Zemljina zakrivljenost amaterska snimka

svemir Zemljina zakrivljenost amaterska snimka

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Diplomirani studenti mehaničkog inženjeringa Alex Baker i Chris Rose iz Sheffielda u Velikoj Britaniji sami su napravili paket instrumenata koji su balonom poslali u svemir. Prije nego što se njihov projekt vratio na Zemlju snimio je nekoliko minuta impresivnog svemirskog filma

Studenti Chris Rose i Alex Baker sa sveučilišta u Sheffieldu u Velikoj Britaniji uspješno su poslali dvije kamere u svemir. Njihova kutija od stiropora u koju su stavili dvije kamere i GPS uređaj popela se na visinu od 37 kilometara zahvaljujući balonu punjenom helijem, a povratak na Zemlju mu je osigurao padobran.

Dok su kamere bila u svemiru, snimile su nekoliko prekrasnih minuta filma u kojem se vidi zakrivljenost Zemlje. Studentski svemirski projekt sigurno je sletio u Cambridgeshireu oko 150 kilometara od Ashbornea - mjesta s kojeg je poletio.

Za vrijeme putovanja, njihove su kamere bila izložene temperaturama do - 50 stupnjeva Celzija, a u zraku su provele oko tri sata. Na filmu koji su studenti snimili vidi se cjelokupni proces gradnje i lansiranja njihovog svemirskog projekta.

Sami studenti kažu kako svatko tko ima 3.000 kuna može napraviti isti projekt. Na listi stvari koje su Alex i Chris koristili (a na koju bi Grunf i MacGyver bili ponosni) su ljepljiva traka, stiropor, dvije kamere, GPS uređaj, kvalitetna toplinska izolacija i, naravno, balon i padobran.

Studenti kažu da su projekt napravili jer su vidjeli da je to moguće. Isplanirali su sve što su mogli te se za ostatak oslanjali na sreću.

Alex i Chris čak su napravili i Facebook stranicu posvećenu svom projektu

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi