BIZARNE METODE

Što će ljudi sve učiniti da bi dobili posao?

14.05.2013 u 13:09

Bionic
Reading

Baš kao i Ivan Šarić, mnogi su posegnuli za posebnim metodama kako bi se uspješno domogli posla iz snova – ili barem samo posla

Nakon što je Ivan Šarićsnimio svoju porukuJonuStewartu, a prije nego mu je slavni američki komičar stigao odgovoriti, News Bar ga je uspio nagovoriti da radi za njih. Šarićeva snimka s YouTubea savršeno ilustrira to da ponekad upale i neobični načini traženja posla.


Božićnim lampicama do posla

Liz Hickok iz Georgije oduvijek je voljela ukrašavati svoj dom božićnim lampicama. Jedan je Božić svjetlima na svojoj kući ispisala 'moja želja – posao u ljudskim resursima, Liz Hickok, LinkedIn'. Nedugo poslije dobila je niz ponuda prolaznika i onih koji su vidjeli njen oglas na internetu.

Budući djelatnik na aukciji

Josh Butler bio je poprilično iscrpljen i razočaran nakon što je oko 600 puta pokušao dobiti posao. Iako je 18-godišnji Butler bio odbijan, to ga nije slomilo, već ohrabrilo da posegne za nekonvencionalnim metodama.

Butler je stavio sebe na eBay za 16.000 britanskih funti i – koliko god ludo to zvučalo – dobio je tri ponude za posao.


Posao u zamjenu za HD kameru

Jon Kolbe poslao je svoj CV na mnoge adrese, no nakon sedam mjeseci napokon je odustao od beskonačnog ponavljanja iste metode i očekivanja novih rezultata. Na Twitteru je jednostavno ponudio HD kameru onome tko mu pomogne naći posao.

Kolbe je zahvaljujući društvenim mrežama nedugo nakon toga našao posao, no nije poznato je li tko na kraju dobio kameru.

Kad mali oglasi ne rade...

Feilim Mac An Iomaire iz Dublina odlučio je da će uložiti novac kako bi dobio posao pa je iznajmio veliku oglasnu ploču za čak 2.544 dolara, na kojoj je jednostavno dao napisati svoj broj i adresu uz poruku – 'pomognite mi da izbjegnem iseljenje'. Mac An Iomaire uskoro je dobio posao i tako izbjegao neželjenu sudbinu.

Pasha Stocking nije bila uspješna poput Feilima, no nakon što je uložila 7.000 dolara u veliku oglasnu ploču na autocesti postala je dovoljno slavna da uspije pokrenuti posao – PR agenciju koja olakšava iznajmljivanje oglasnih ploča.

Komadom kartona s ulice na radio

Vrlo vjerojatno ste već čitali o Tedu Williamsu – zlatnom glasu Clevelanda. Williams je bio beskućnik koji je prosio na cesti kad je netko s kamerom iz auta spazio njegov duhovit natpis na kartonu.

Nakon kratkog razgovora koji ga je oduševio, snimatelj, koji je slučajno bio i novinar, stavio je molbu da mu se pomogne na YouTube. Internet je nakon toga učinio svoje i nedugo poslije beskućnik je dobio posao, a zatim i dom.

Hakerskim vještinama skrenuo pažnju na sebe

Chris Putnam dobio je posao u Facebooku 2006. tako što je hakirao njihov sajt i izmijenio izgled oko tisuću profila kakav imaju stranice na MySpaceu. Putnam je zapravo savršeno ispunio očekivanja Facebooka koji je pokusno otvorio svoju ponudu u studentskom domu fakulteta Georgia Southern kako bi otkrio ima li kakvih rupa u zaštiti. Facebook je nazvao Putnama i pitao ga zašto je učinio ono što je učinio. Nakon kratkog telefonskog razgovora Putnam je dobio posao u Facebooku.

'Poslodavci – čekam vaše prijave'

Andrew Horner očito nije strahovao da će dugo biti bez posla. Umjesto uobičajene metode slanja životopisa, Horner je kreirao internetsku stranicu koja je pozivala poslodavce da to učine za njega.

Na svom sajtu Horner je istaknuo svoje kvalifikacije i posebne talente, no također je bio vrlo precizan u opisu onoga što traži od svog budućeg šefa i posla. Horner je dobio 44 ponude, među kojima je odabrao onu koja mu je najviše odgovarala.