ZEMLJA, ZRAK, VATRA I VODA

Što astrološki elementi otkrivaju o vama

13.03.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Četiri osnovna elementa - zemlja, zrak, vatra i voda - imaju veliku ulogu u astrologiji, a uz svaki su element vezana tri znaka. Elementi određuju osnovne karakteristike znaka i važni su u izgradnji odnosa

Empedoklo, grčki filozof iz 5. stoljeća pr.n.e., smatrao je da je svijet izgrađen od četiri elementa – zemlje, zraka, vatre i vode. Vatra i zrak su ekstrovertirani elementi, oni izlaze i penju se, njihova je svrha širenje, dok su zemlja i voda introvertirani, silazni elementi.

Te osnovne postavke s vremenom su dobile detaljnije objašnjenje, posebno u astrologiji. Naime, prema astrolozima, četiri elementa opisuju četiri jedinstvena tipa osobnosti, karakternih osobina, vrlina i mana, emocija, ponašanja, razmišljanja i intuicije. Premda se često smatraju previše općenitima, elementi odražavaju naš pristup vezama, našu ambiciju, kao i neočekivano ponašanje u određenim situacijama.

ZEMLJA: Bik, Jarac, Djevica

Ključna riječ: Dojam

Svakodnevno doživljavamo fizički svijet - hodamo po zemlji, uživamo u njezinim ljepotama i osjećamo sigurnost stojeći čvrsto na zemlji.

Povezan s Bikom, Jarcem i Djevicom, element zemlje predstavlja praktičnu, realističnu i materijalnu stranu naše prirode. Teži osigurati stabilno, sigurno i strukturirano okruženje u kojem možemo funkcionirati.

Zemljani su znakovi strpljivi i pouzdani, izdržljivi i snažni. Čvrsto tlo pod nogama ohrabruje osobu u traženju praktičnog i najlogičnijeg rješenja nekog problema. Ti su znakovi vrlo često oslonci, kako u ljubavnim, tako i u društvenim i poslovnim vezama, čime lako postižu ravnotežu i harmoniju.

Zemlja pomaže rast. Kao što od žira izraste hrast, tako i čovjek raste od mladosti do zrelosti, a zemljani znakovi jako dobro shvaćaju važnost napretka u svakom aspektu života.

Negativne strane tog elementa mogu se očitovati kroz tvrdoglavost i krutu osobnost koja teži ostati u sigurnoj zoni života te ne pristaje na rizike. Može se manifestirati i kao sklonost i ljubav prema materijalizmu, a materijalne vrijednosti mogu biti preuveličane i dovesti pripadnike tog elementa do stresnih situacija punih briga.

Slabosti:
Ovisan o drugima, provokator, materijalist, opire se promjenama, pretjerano opsjednut detaljima, bez šire slike

ZRAK: Blizanci, Vaga, Vodenjak

Ključna riječ: Razmišljanje

Element zraka povezan je sa znakovima Blizanaca, Vage i Vodenjaka. On teži dokazati se na području intelekta, a kroz proces razmišljanja razvija ideje. Upravo kroz element zraka učimo komunicirati, stječemo i dijelimo znanje.

Zrak doprinosi inventivnosti, originalnosti i okretnosti karaktera. Daje osjećaj slobode i nevezanosti, ponire duboko u svoje mentalne sfere. Uživati u blagom povjetarcu, dozvoliti mislima da slobodno protječu i njegovati kreativne trenutke, to je poanta zračnih elemenata. Zrak izražava ljubav prema ljudima, sposobnost promišljanja i poštovanje različitosti među ljudima. Oni prihvaćaju različite perspektive bez kojih bi, smatraju, manjkalo vizije i interakcije među ljudima.

Misli su stalna pokretačka snaga u našim životima, a zrak je povezan s meditacijom u kojoj je duboko disanje nužno za dosezanje mira, pozitivne energije i opuštenosti. Dopustite mislima da slobodno lutaju i dovedu vas do vašeg punog potencijala.

Ono u čemu zračni znakovi mogu pretjerati je život u svijetu snova s nerealističnim ciljevima i maštarijama. Trebali bi težiti zadržavanju praktičnosti i razvijanju dosljednosti u dodiru sa stvarnim svijetom.

Slabosti: Manjak emocija, depresija, manjak povezanosti sa sobom, pretjerano aktivan um koji blokira unutarnji mir i ravnotežu

VATRA: Lav, Strijelac i Ovan

Ključna riječ: Intuicija

Astrološki znakovi Lav, Strijelac i Ovan povezani su s elementom vatre. On predstavlja životnu silu koja gori u nama, projicira samoizražavanje, kreativnost, hrabrost i entuzijazam.

Vatra, kao i zemlja, zahvaljujući toplini koju daje, pruža osjećaj sigurnosti, topline i inspiracije koju nesebično dijeli s drugima. Ona istovremeno jača samopouzdanje da bismo se imali snage boriti s problemima bez previše oklijevanja. Bez vatre ne bi postojao ni sjaj, ni čvrsto uvjerenje, ni ekspresija.

Iskra može potaknuti nove ideje, poslužiti kao baklja za osvjetljenje puta u postizanju ciljeva s čvrstim uvjerenjima i entuzijazmom.

Pretjerano snažni stavovi vatrenih znakova mogu pretvoriti upornost u agresiju, odvažnost u nepromišljenost i tako dalje. Kad vatra ostane bez ikakve kontrole, onda je sklona progutati sve što joj se nađe na putu.

Slabosti: Manjak interesa, egoizam, usmjerenost na svoje potrebe, uobraženost

VODA: Rak, Škorpion, Ribe

Ključna riječ:
Osjećaj/emocija

Voda je povezana s Rakom, Škorpionom i Ribama i utječe na svjesne i nesvjesne sile koje upravljaju našim životima. Voda tjera ljude da idu naprijed. Dozvoljava drugima da osjećaju njihovu bol i patnju, ali i nudi iskreno suosjećanje.

Duhovna svijest je prisutna i kod vodenih znakova i povremeno se pokazuje s jezovitom točnošću. Voda teži tome da liječi i njeguje one kojima je okružena. Nekontroliran, taj element može usmjeriti svoje emocije u nesigurnom smjeru, što može rezultirati promjenama raspoloženja i nepredvidivim usponima i padovima, baš poput broda na olujnom moru.

Vodeni znakovi trebaju mir i smirenost, ali i ljude za koje se mogu brinuti.

Kad pretjeraju, mogu biti pretjerano emotivni, duboko osjećajni i subjektivni. Poplava osjećaja može rezultirati i depresijom.

Slabosti: Pretjerano zaštitnički, posesivni, hladni u stavovima, nemotivirani

VEZA MEĐU ELEMENTIMA:

Najbolja kombinacija svakog elementa po tipu osobnosti nastoji stvoriti ravnotežu među tim elementima, što bi trebalo rezultirati vezom koja se zasniva na međusobnom rastu i harmoniji.

Zrak – vatra: Element zraka u vezi pruža ideje i snove koje vatra može provesti u djelo i realizirati.

Zemlja – voda: Voda pruža senzibilnost i njegu ponekad hladnom i rezerviranom pristupu stvari zemlje, postavljajući tako temelje za budući rast u vezi.

Vatra – voda:
Ravnoteža se može postići shvaćanjem da voda može pružiti senzibilitet i strpljivost vatrenom znaku. Istovremeno, vatra može donijeti motiv i hrabrost za djelovanje koje ponekad može nedostajati vodenim znakovima.

Vatra – zemlja: Inicijativa i motiviranost vatre može potaknuti povremeno previše opuštene i rezervirane zemljane znakove. S druge strane, praktičnost i disciplina zemlje mogu biti dobra protuteža ponekad impulzivnom karakteru vatrenih znakova.

U kombinaciji znakova istog elementa ravnoteža se može postići kad su osobine i potrebe jednake kod oboje. Ipak, napredak u vezi može biti usporen ako obje individue postanu suviše komotne i opuštene te izgube iskru i počnu se shvaćati zdravo za gotovo.

I ostale kombinacije elemenata mogu funkcionirati ako partneri poštuju međusobne potrebe i jedinstvene osobine koje donose u vezu da bi poticali snagu jedno kod drugog i stvorili ravnotežu.