VELIK NESPRETNI KORAK

Sprema se kušanje prvog svemirskog viskija

03.09.2014 u 14:47

Bionic
Reading

Destilerija Ardbeg prije tri godine poslala je svoj viski u svemir kako bi ostario. Njihovo piće uskoro će sletjeti pa im je preostalo samo kušati ga

Viski koji je ostario u svemiru mali je korak za čovječanstvo, no ogroman i vjerojatno prilično nesiguran korak za obožavatelje ovog pića. Destilerija Ardbeg, koja je poslala svoje piće da ostari na Međunarodnoj svemirskoj stanici, priprema se za proslavu koja će uslijediti nakon povratka viskija na Zemlju (12. rujna ove godine), piše Irish Examiner


Prvi svemirski viski proveo je na Međunarodnoj svemirskoj stanici tri godine, a sletjet će u Kazahstanu, otkud će biti poslan u Houston. Neobičan projekt dio je testiranja toga kako gravitacija djeluje na starenje alkohola. Čudi nas da članovi posade MSS-e nisu odmah ispitali kako viski djeluje na njih, ali dobro je poznato to da su astronauti nevjerojatno disciplinirani ljudi. No svejedno nas ne bi iznenadilo da se iz svemira vrati prazna flaša.

Sad konačno znamo zašto vanzemaljci rade krugove u žitu


Svemirski viski posebno je smišljen i napravljen za tu 'važnu' misiju, a u tri godine napravio je 15.675 krugova oko Zemlje. Kad se vrati na planet, viski će prvo završiti u rukama znanstvenika koji će ga usporediti s istim viskijem koji je ostao na Zemlji (svi znamo kako bismo ih mi usporedili, no od naše metode ne bi bilo nikakvih znanstvenih rezultata).

Jednom kad znanstvenici doznaju u kojoj su mjeri čestice hrastovine utjecale na viski i obratno, svemirsko piće će napokon završiti svoje dugo putovanje u rukama direktora Ardbega, doktora Billa Lumsdena.

'Naš tim nada se otkriti kako se okusi razvijaju u različitim stanjima gravitacije. To bi moglo revolucionirati izradu viskija. Nadamo se da ćemo otkriti kako gravitacija utječe na proces starenja alkohola, no tko zna kamo će nas to odvesti', rekao je Bill Lumsden.