NEOBIČNO NATJECANJE

Split domaćin prvenstva u dugom pušenju cigare

28.11.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Ovog vikenda Split je domaćin neobičnog natjecanja u dugom pušenju cigare. Nakon Svjetskog prvenstva u piciginu, glavometu i sličnim lokalnim vještinama, natjecanje u dugom pušenju cigare je po svijetu raširena disciplina i način druženja

Ovo je prvi put u Splitu i Hrvatskoj da se održava takvo takmičenje međunarodnog karaktera. Glavni organizator je klub pušača cigara iz Splita Mareva, a domaćini su bili hotel Park i kavana Luxor na Peristilu. Glavni, natjecateljski dio se održao u kavani Luxor, na gornjoj etaži koja ima posebno uređen prostor za pušače, najekskluzivniji takve vrste u Splitu.

Cilj natjecanja je što duže pušenje cigare. Svi natjecatelji dobiju istu vrstu cigare, sjekač, na cigari nalijepljen ring te kutiju s dvije duge žigice. Natjecanje počinje paljenjem cigare koje traje maksimalno jednu minutu i prvih pet minuta je zabranjen razgovor i konzumacija pića. Cigara se puši do natjecateljskog ringa. Nije dozvoljeno ponovno paljenje cigare. Kaznene minute donosi padanje pepela, progorijevanje ringa te odlaganje cigare. Natjecati se može maksimalno dvanaest natjecatelja, a sve to prate dva suca, glavni i pomoćni. Pobjednik je natjecatelj koji najduže puši cigaru i ima najmanje kaznenih minuta.

Organizatori ističu edukativni karakter natjecanja i manifestacije te odlučno odbacuju vezivanje uz pušače cigareta. To je kao usporedba enologa i alkoholičara, ističu domaćini iz kluba Mareva. U subotu je planirana i humanitarna gala-večera za natjecatelje koji dolaze iz Estonije, Rusije, Njemačke, Južne Afrike, Srbije i naravno Hrvatske. Na osnovi viđenog može se ustvrditi da je riječ o hedonističkom druženju koje uključuje uživanje u cigarama, konjaku, gastronomskim specijalitetima. Ovakva druženja u sebi nose veliki turistički i promotivni potencijal, pogotovo jer se organiziraju izvan turističke sezone.