MUDRA PTICA

Sova koja mijenja oblik oduševila gledatelje

14.06.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Film prikazan na japanskoj televiziji kao dio zabavne emisije za djecu demonstrira dva načina obrane koje afrička šumska sova može upotrijebiti ovisno o veličini neprijatelja. Sova prodornih narančastih očiju zove se Popo, a visoka je otprilike 20 centimetara

Ono što većina ljudi ne zna jest da su sove sovama neprijatelji te da će se međusobno jedne drugima naći na meniju. Neke sove razvile su zadivljujuće sposobnosti kako bi izbjegle sukob.

Vrsta afričke šumske sove u susretu s nešto većom sovom koja bi joj mogla nauditi napuhnut će se i raširiti krila kako bi izgledala mnogo veća nego što stvarno jest. Cilj takvog ponašanja je prestrašiti neprijatelja i pokazati mu tko je gazda.

No ista sova u susretu s mnogo većom kukuvijom drijemavicom u ovom je filmu pokazala drugu vrstu transformacije. Afrička šumska sova Popo stanjila se pred duplo većom pridošlicom kako bi izgledala poput grane drveta i tako zavarala grabežljivca koji bi je mogao poželjeti za večeru.

Ako pažljivo promatrate, vidjet ćete da Popo škilji kako bi sakrila svoje šarene oči te nikad ne dozvoljava da joj kukuvija vidi trbuh, već joj samo pokazuje svoje perje, zbog kojeg izgleda kao grana.

Ova zanimljiv isječak završio je na YouTubeu i tamo doživio već preko milijun i pol gledanja.