BURITOM PROTIV DRŽAVE

Smiješni predmeti koji su proizveli masovnu histeriju

11.05.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Zapad nakon 11. rujna možda puše na hladno, ali neki, čini se, pušu na svaku idiotsku sitnicu koju si ne mogu objasniti u roku od pet sekundi. Evo par totalno benignih stvari po izboru magazina Mental Floss koje su evakuirale naselja i uzbunile gradove


Montipajtonovska 'sveta' granata
Londonska policija iselila je ljude iz nekoliko zgrada nakon što je pod šahtom u jednoj od ulica primijećen sumnjivi predmet. Radilo se o replici 'svete' ručne granate iz filma 'Monty Pythoni Sveti Gral'. 'Granata' je, baš kao i original, bila zlatne boje te imala natpis 'Sveta ručna granata iz Antiohije'. U filmu je njome smaknut zli zec ubojica, a policiji u istočnom Londonu trebalo je skoro sat vremena da skuži da je riječ o filmskoj igrački.

Reklama za crtić zaustavila Boston
U tradiciji gerilskog oglašavanja dvojica zaposlenika marketinške agencije postavila su po Bostonu seriju malih oglasnih ploča s led lampicama koje su prikazivale likove iz crtića 'Aqua teen Hunger Force'. Za lokacije su odabrali mračna mjesta ne bi li se lampice koje prikazuju Mooninitese s ispruženim srednjim prstom bolje vidjele. Prva dva tjedna nitko nije reagirao, a onda su zabrinuti građani odjednom počeli manično zvati policiju. Naime, za dana se svjetlo lampica nije razabiralo te je sve što se moglo vidjeti bila čudna crna ploča zakačena za zid. Intervenirala je policija, kreatorski dvojac je uhićen, a Cartoon Network je trebao platiti dva milijuna dolara odštete za utrošeno policijsko vrijeme.


 
Elektronska pločica je skoro koštala života
Studentica s prestižnog američkog sveučilišta MIT skoro je dobila metak zbog elektronske pločice zakvačene za majicu. Na integriranom sklopu bile su lampice koje su se palile i formirale oblike zvijezde, u znak njezinog imena – Star Simpson. Kada je došla na aerodrom u Bostonu sačekati prijatelja, osiguranje ju je počelo ispitivati što to ima na odjeći, no ona im je nonšalantno odgovarala: 'To je umjetničko djelo.' Pri izlasku iz zgrade dočekala ju je policija s uperenim pištoljima te je bila smjesta privedena u stanicu. Policijski glasnogovornik je kasnije rekao da je situacija bila vrlo napeta: 'Da djevojka nije pomno slijedila instrukcije pri susretu s policijom, vjerojatno bismo otvorili vatru'.

Ubojiti burrito, umjetna noga i kartonski tuljac
Cilindrični predmeti i masovna histerija idu ruku pod ruku, kako dokazuje par slučajeva u Americi. Prvo je u Južnoj Karolini bankovni službenik nazvao policiju jer je primijetio 'sumnjivi predmet' ostavljen na jednom od šaltera. Čitava zgrada je evakuirana, a snage reda su došle do genijalnog uvida da je riječ o burritu, tj. tortilji s nadjevom.

U drugom slučaju, ispred šerifovog ureda u Oregonu pronađen je neidentificiran predmet u smeđoj platnenoj vrećici i čitava stanica se rastrčala od panike. Upotrijebljen je robot za deaktivaciju bombi, no kako se još nije našao odgovor na pitanja kako i zašto bi netko deaktivirao umjetnu nogu, idiotska strka je završila sramotno.

To, dakako, nije sve. Cilindričnu paranoju zapečatio je još jedan ubojiti predmet. Vatrogasci su zatvorili čitavu ulicu u San Diegu jer je ispred jedne od zgrada uočena opasna naprava. Kako se radilo o farmaceutskoj kompaniji koja je otpustila priličan broj radnika, sumnjalo se na eksploziv postavljen iz osvete, no netko je ipak imao dovoljno muda prići ostavljenoj kartonskoj tubi. Je li je upotrijebio na par zaslužnih paranoičnih glava i tako opravdao njezino opasno djelovanje? To bi vjerojatno bilo najmanje što bi mogao učiniti za nacionalnu sigurnost.