SILA SPAJA SVE LJUDE

Škotski jediji moći će vjenčati parove?

23.03.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Tijekom popisa stanovništva u Velikoj Britaniji 2001. postalo je jasno da ljudi žele nešto poručiti vlasti kad se gotovo 400.000 Engleza i Velšana deklariralo 'jedijima' na pitanje vjere. Škotske vlasti trenutačno pokušavaju modernizirati i promijeniti zakone o braku pa se priča o mogućnosti pravovaljanih vjenčanja za jedije

Slobodna škotska crkva nije veliki ljubitelj ideje da se uvede treća kategorija braka. Promjene u zakonu omogućile bi posebna vjenčanja za oko 14.000 Škota koji su se 2011. deklarirali kao jediji.

Škotska Vlada pokušava uvesti treću kategoriju braka – vjenčanja za one koji vjeruju u nešto, ali ne u božanstva – koja bi zatim stajala bok uz bok s građanskim i tradicionalnim religijskim vjenčanjem. Škotska vlast želi uvesti niz novosti u svoje zakone o braku – od treće kategorije vjenčanja do istospolnog braka.


Ove promjene događaju se u Škotskoj zahvaljujući popularnosti humanističkog braka koji je bio privremeno uveden 2005., a sad ga škotske vlasti namjeravaju uvesti za stalno. Naravno, ima onih koji nisu oduševljeni idejom.

'Škotska Vlada pokušava uvesti novu kategoriju za nešto što već postoji. To nema nikakvog smisla. Hoće li promjene dozvoliti sklapanje braka samo humanistima ili pripadnicima bilo koje filozofije? Vjerujemo kako problemi neće nestati ni kad se novi zakoni uvedu', komentirao je glasnogovornik Slobodne škotske crkve, velečasni Iver Martin.

'Sadašnjim razgovorima o braku trebalo bi se riješiti uvođenje istospolnih brakova te se pozabaviti problemom zaštite vjernika, slobode govora i obrazovanja. Humanistička vjenčanja padaju u kategoriju religijskog sklapanja braka iako njihova vjerovanja nisu takva. Namjeravamo osigurati dobar glas na kojem su ceremonije škotskih vjenčanja pa ćemo uvesti niz testova koje će razne filozofije ili vjere morati proći da bi njihovi pripadnici mogli vršiti pravovaljana vjenčanja', rekao je glasnogovornik škotske vlade.