SPREMA LI SE OLUJA?

Seksualni život buba zna sve o vremenskoj prognozi

15.10.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Premda je meteorologija divna i korisna stvar, čini se da postoji još jedan zgodan, iako možda malo manje pristupačan, način za prognozu vremena. Znanstvenici na Sveučilištu u Ontariju u Kanadi otkrili su da je seksualni život insekata sjajan indikator nadolazećih oluja

Kad padne tlak zraka, što uglavnom ukazuje na moguću kišu i pljuskove, insekti čije je stanište uglavnom u Sjevernoj Americi, a napadaju kukuruz, krumpir, grah i slična poljoprivredna dobra, posve mijenjaju svoje navike pri parenju. Diabrotica speciosa tada se bez ikakvog udvaranja baca na akciju.

Znanstvenici pretpostavljaju da se to dešava zato što ih njihova veličina čini iznimno osjetljivima i ranjivima u odnosu na promjene vremena.


S druge strane, kad zaprijeti pljusak, lisne uši ispuštaju manje ‘spolnih hormona’ u trenutku kad im je život ugrožen. Naime, čuvaju snagu za držanje za listove kako bi mogle spasiti živu glavu. ‘Za lisnu uš jedna kap kiše je otprilike kao da na nekog od nas padne frižider’, rekao je Jeremy McNeil, jedan od znanstvenika.