PUT OKO SVIJETA

Sedam mjesta na Zemlji koja oduzimaju dah

  • Autor: T. B.
  • Zadnja izmjena 13.09.2010 08:03
  • Objavljeno 13.09.2010 u 08:03
 otok Socotra

otok Socotra

Izvor: Sipa Press / Autor: MAJ GABRIELA/SIPA

Jezera lave koja lokalni stanovnici nazivaju vratima pakla, suhe ispucane doline opkoljene vječnim ledom, rijeka koja svake godine zablista u pet boja poput duge... Ako ste mislili da se ovakva mjesta mogu vidjeti samo na filmu, razmislite još jedanput, sjednite u auto ili na avion i pravac na jednu od tih lokacija

CAÑO CRISTALES

Nacionalni park prirode u Kolumbiji zauzima oko 650.000 kvadratnih kilometara, a ima vodopade svih veličina, rijeke, potoke i livade, no glavna atrakcija svakako je Caño cristales, rijeka koja nosi nadimke 'petobojna rijeka' i 'rijeka pobjegla iz raja'. Posebnost ove tekućice leži prvenstveno u algama koje rijeci, kad razina vode u koritu padne, daju pet različitih i vrlo šarenih boja.

Na primjer, crvenu boju rijeka ima zahvaljujući biljci po imenu Macarenia clavigera, a zelenu zbog raznih mahovina. No, ove boje javljaju se samo u vremenu između suhog i mokrog razdoblja u godini.

Caño cristales nalazi se na udaljenoj lokaciji do koje je teško doći. Rezervat Macareta koji je najbliža polazna točka za avanturiste koji žarko žele vidjeti rijeku bio je nekoliko godina zatvoren zbog gerilske aktivnosti, no od 2009. ponovno radi.

Turisti mogu doći do rijeke jednim od četiri službena puta, no ne smiju na rijeci prespavati ni kuhati.

THE STONE WAVE

The Stone wave (Kameni val) nalazi se u Coloradu blizu granice s Utahom i Arizonom. U pitanju je niz raznih oblika pješčenjaka koja podsjeća na deformirane stupove, gljive te druge čudne oblike.

Naslage željeza u kamenu zaslužne su za šarena stapanja boja koja podsjećaju na duge uglavnom sastavljene od žute, roza i crvene boje. Glavni kamen od kojeg se Wave sastoji je jurski Navajo pješčenjak star oko 190 milijuna godina.

Znanstvenici koji proučavaju ovaj fenomen smatraju da su se dine pretvorile u kamen nakon milijuna godina kalcifikacije, a vjetar i vodena erozija su stvorili nevjerojatne oblike koji danas čini Stone wave.

HORSETAIL FALL

Ambitious Wench

Ambitious Wench

Izvor: Creative Commons / Autor: Ambitious Wench

Horsetail Fall (vodopad Konjski rep) nalazi se u Nacionalnom parku Yosemite u Sierra Nevadi, a teče niz planinski lanac zapadno od jezera Tahoe u Kaliforniji. Vodopad se postupno spušta oko 150 metara, a može mu se prići pješice sa sjevera.

Radi se o sezonskom vodopadu koji teče uglavnom samo zimi i u rano proljeće, no postaje stvarno poseban zadnja dva tjedna u veljači kad zbog specifičnog kuta pod kojim sunce udara u njega vodopad izgleda kao rijeka vatre ili lave. Kako ostatak godine često nema vode, a veljača nije pretjerano sunčan mjesec, ovaj fenomen ne vidi se često.

SLANA ISUŠENA JEZERA U MARASU

Četrdeset kilometara od Cuzcoa u Peruu nalazi se Maras, grad koji leži u Svetoj dolini Inka. Ova dolina poznata po izvorima soli, koja se dobiva isparavanjem slane vode na suncu, ostavila je za sobom tisuće malih isušenih jezerskih korita bijelih od soli.

Jedan od noviteta je da turisti mogu sada izbliza promatrati skupljanje soli iz korita gdje voda isparava. Osim te najpoznatije atrakcije, turisti mogu vidjeti i kolonijalnu crkvu ili sudjelovati u zemljoradnji kao dijelu turističke ponude.

Ambitious Wench

Ambitious Wench

Izvor: Creative Commons / Autor: ESkog


Korita soli u Marasu


OTOK SOCOTRA

Izoliran od ostatka svijeta zadnjih 18 milijuna godina, otok Socotra koji pripada Jemenu jedino je mjesto gdje se može naći oko 700 iznimno rijetkih vrsta biljaka i životinja. Zbog ove biološke raznolikosti ovaj je otok također poznat i kao 'Galapagos Indijskog oceana'.

Posjetitelji će biti oduševljeni otokom koji pomalo podsjeća na scenografiju nekog znanstvenofantastičnog filma o čudnom i dalekom planetu na drugom kraju galaksije.

ANTARKTIČKA SUHA DOLINA

Na Antarktiku, petom najvećem kontinentu na svijetu kojemu je 98 posto površine prekriveno ledom, nalazi se niz dolina po imenu McMurdove suhe doline. Zbog svoje lokacije u Viktorijinoj zemlji gotovo da uopće ne dobivaju vlagu bilo kakve vrste, pa stoga nisu pokrivene snijegom i ledom.

U ovoj neobičnoj osami ipak postoje neke zanimljivosti poput jezera Vide i rijeke Onyx, najduže rijeke na Antarktiku. Jezero Vida zatvoreno je jezero sedam puta slanije od oceana koji okružuje Antarktik, a u čijem se 19 metara debelom ledenom pokrovu nalaze zamrznuti mikroorganizmi stari i po nekoliko tisuća godina.

Ovo mjesto još je jedan primjer potpuno vanzemaljskog izgleda, savršeno tiho i mirno. Ovamo znanstvenici dolaze proučavati primitivne oblike života zamrznute u vremenu.

JEZERO LAVE U VULKANU ERTA ALE

Erta Ale aktivni je vulkan na sjeveroistoku Etiopije i, osim što mu ime znači 'planina koja se dimi', poznat je i pod drugim nadimkom - 'vrata pakla'. Erta Ale visok je 613 metara, a s vremena na vrijeme ima i do dva jezera lave na svom vrhu.

Ovaj vulkan u obliku štita jedan je od najnižih na svijetu zbog toga što leži u Afarskoj depresiji u pustinjskom području na granici s Eritrejom. Erta Ale poznat je i po tome da je najduže aktivan vulkan na svijetu, još od 1906. godine.

Kako samo pet vulkana na svijetu ima jezera lave Erta Ale zbog te je rijetke odlike zanimljiv znanstvenicima. Nedavno ga je mapirala ekipa BBC-ja koristeći tehniku trodimenzionalnog lasera kako se ne bi izlagala nepotrebnoj opasnosti od užarene lave.

Jezero lave u Erta Ale nedavno se moglo vidjeti u novoj obradi filma Sukob titana kad Perzej putuje u podzemlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi