IZGUBLJENA VRSTA

Rusi otvaraju sibirski institut za jetije

24.03.2011 u 13:00

Bionic
Reading

Nakon što se u Taštagolu u ruskoj rudarskoj pokrajini Kemerovo na zapadu Sibira održi međunarodna konferencija kojoj će prisustvovati vodeći stručnjaci za obitelj hominida, lokalna vlast će odlučiti hoće li otvoriti sibirski institut za jetije

U planu je međunarodna konferencija stručnjaka za hominide koja će se održati u gradu Taštagolu u ruskoj rudarskoj pokrajini Kemerovo. Lokalna vlast želi čuti mišljenja stručnjaka prije nego što otvori institut za jetije na zapadu Sibira

Jetiji su navodno dlakavi hominidi za koje se vjeruje da obitavaju u planinama Himalaja. No mnogi ruski znanstvenici vjeruju da jetiji žive i u planinskom području na jugu pokrajine Kemerovo.

Predstavnici odjela za obrazovanje i znanost Kemerova kažu da znanstvenik Igor Burtsev i još 30 njegovih kolega već proučavaju jetije te bi zajedno radili u budućem institutu.

'Mislimo da su jetiji zasebna grana ljudske evolucije koja živi u skladu s prirodom', kaže Igor Burtsev.

Kemerovo je područje poznato po pojavama jetija, zbog čega ima i jači turizam. Stanovnici su nedavno počeli slaviti Dan jetija, a ove godine planira se i natjecanje ledenih skulptura po imenu 'U svijetu jetija'.