BIZARNO OTKRIĆE

Psi vodiči nemaju pojma da su im vlasnici slijepi

13.07.2014 u 11:02

Bionic
Reading

Znanstvenik F. Gaunet proveo je istraživanje koje ukazuje na to da psi vodiči zapravo ne znaju da ih njihovi vlasnici ne vide

Antropolog F. Gaunet napravio je istraživanje pasa vodiča i običnih pasa koji su nečiji ljubimci, te što čine kad je vrijeme hranjenja. Utvrdio je da svi psi svom vlasniku daju vizualne znakove da su gladni (prodorni pogled u smjeru zdjelice pa isti takav pogled u smjeru vlasnika).


Psi vodiči također su naučili davati zvučne znakove da su gladni. Često prije obroka počnu glasno mljackati. Obični netrenirani psi također to znaju činiti kao dodatan način skretanja pažnje na sebe prije obroka, no u manjem broju.

No ono što je zbunjujuće jest da je analiza podataka pokazala da psi vodiči slučajno uče davati zvučne uz vizualne znakove da su gladni te da nikad ne prestaju pokušavati samo pogledom skrenuti pažnju svog vlasnika na sebe.

Drugim riječima, ne postoji gotovo nikakva razlika između običnih ljubimaca i pasa vodiča u ponašanju kad je u pitanju motivacija, učenje ili znatiželja.