NAJSTRAŠNIJA USTA

Probajte pogoditi čije je ovo opasno ždrijelo

20.03.2014 u 13:07

Bionic
Reading

Sigurni smo da mislite na morskog psa ili nekog velikog krokodila, no najužasnija usta u životinjskom svijetu pripadaju kornjači

Iako sedmopruga usminjača na prvi pogled ne izgleda opasno (osim što je ogromna), jednom kad otvori usta, pretpostavljamo da ćete promijeniti mišljenje. Razni morski psi imaju red za redom oštrih zuba, ali čak ni oni nemaju ralje kakve ima ovaj treći najveći gmaz na svijetu.


Kako ne biste nervozno pogledavali u vodu kad stignete na more, reći ćemo vam odmah nekoliko sitnica koje bi vas trebale opustiti. Sedmopruge usminjače žive u tropskim i suptropskim morima, a osim toga su vrlo mirne životinje i jedini razlog zašto rastu do svoje nevjerojatne veličine od oko dva i pol metra je što se hrane ogromnom količinom meduza.

Jedini razlog zbog kojeg ove kornjače zapravo imaju stotine oštrih zuba je taj da im skliske meduze ne pobjegnu iz usta. Iako sedmopruge usminjače znaju pojesti i do dvije trećine svoje težine u meduzama dnevno, nisu lijene životinje koje samo jedu – svake godine pređu oko 16.000 kilometara.

Kao i mnoge druge vrste, sedmopruge usminjače našle su se na listi ugroženih životinja jer, između ostaloga, ne razlikuju plastične vrećice od meduza pa se iskreno nadamo da će oni koji rade na njenom očuvanju imati sreće u svojim plemenitim namjerama.