SVIJEST LJUBIMACA

Prepoznaju li se životinje u ogledalu?

13.05.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Svi smo se ponekad zapitali kako je to biti životinja, razmišljaju li, i o čemu. Odgovori na ta pitanja još su komplicirani i nepotpuni

Psiholog Gordon Gallup, brijući se prije više od 50 godina, zapitao se jesu li životinje svjesne sebe i recimo odraza u ogledalu. Što se događa kad se životinja, koja nosi neki predmet na glavi, nađe pred ogledalom – zna li da je to ona ili misli da vidi neku drugu životinju?

Tako je nastao test s mrljom u kojem su primati pokazali da znaju što je to odraz u ogledalu. Čimpanze i orangutani odmah su dotakli nanesenu bezmirisnu mrlju na licu nakon što su se probudili iz nesvijesti izazvane anestezijom. Gallup je na temelju toga zaključio da su čimpanze i orangutani samosvjesni.


Biolog sa Sveučilišta Harvard Donald Griffin smatra da su i druge životinje samosvjesne bez obzira na to jesu li prošle Gallupov test ili ne. Tomu u prilog dodaje kako je vrlo čudno da gorile, na primjer, nisu prošle isti test. Još jedan argument je i to što samo 75 posto odraslih čimpanza uspijeva proći Gallupov test.

Znanstvenik Daniel Povinelli sa Sveuličišta Louisiane kaže kako mala djeca koja uspijevaju proći test nemaju istu razinu samosvjesnosti kao starija djeca. U jednom od Povinellijevih eksperimenata trogodišnja djeca promatraju snimku nekoga tko im potajice stavlja naljepnicu na glavu, no ne reagiraju posezanjem do tog mjesta na glavi. Štoviše, prepoznaju se ('pa to sam ja'), no čini se da im nije jasno da im je naljepnica još uvijek na glavi. S druge strane, većina četverogodišnjaka bez poteškoća prolazi isti test.

Teško je reći s ikakvom dozom sigurnosti koliko je test s mrljom pouzdan. Istraživanje svjesnosti i samosvijesti puno je nedoumica i kontroverze. Jesmo li posebni ili smo samo umišljeni?