NEUGODNO POPUNJENI

Pas vam je predebeo? Krivac ste - vi!

10.07.2014 u 13:30

Bionic
Reading

Ne znamo što psi misle o svojoj težini, no njihovi vlasnici počeli su svoje ljubimce slati na dijetu u posebne kampove gdje se bave jogom i jedu zdraviju hranu

Val novih fitnes-centara zahvatio je SAD, no ne za ljude, već za ljubimce. U novootvorenim kampovima za pretile životinje psi šeću po pokretnim trakama za hodanje, vježbaju jogu, plivaju u bazenima te se hrane organskom zdravom hranom, piše Daily Mail


Kampovi duguju svoje postojanje sve većem broju debelih pasa i mačaka. Tužna statistika je ta da je više od pola američkih pasa i mačaka gojazno.

Posljedica debljine je baš kao i kod ljudi niz zdravstvenih problema – od dijabetesa i problema sa zglobovima do srčanih bolesti. Oko 53 posto pasa i 58 posto mačaka u SAD-u pate od prekomjerne težine.

Doktor Ernie Ward iz Društva za prevenciju pretilosti ljubimaca kaže kako je pretilost u pasa narasla za oko 13 posto u zadnje četiri godine. Porastom broja debelih životinja povećao se i broj mjesta poput Morris Animal Inna koji nude programe koji bi trebali dovesti životinje natrag na željenu težinu.

Treneri pse uče zaraditi obrok kroz sustav nagrada. Treninzi su zabavni i vrlo interaktivni. Doktor Ward naglašava paralele između ljubimaca i djece. 'Djeca, mačke i psi se ne hrane sami. Mi se ponašamo prema ljubimcima kao prema djeci', kaže doktor Ward. Veterinari su optimistični u vezi novih centara za ljubimce, no upozoravaju zainteresirane da dobro prouče što nude. 'Sigurnost je važna jer su debeli ljubimci skloniji ozljedama', kaže doktor Ward.

Treninzi su psima nužni


U Hrvatskoj zasad ne postoje takva mjesta, no svatko može potražiti savjet kod svog veterinara. O temi smo kontaktirali i našeg veterinara dr. vet. med. Nenada Kršula koji također nije čuo za takve kampove u Hrvatskoj.

'Ideja nije loša osobito ako bi u program bili uključeni i vlasnici jer većinom su oni grešni jer omogućavaju prejedanje. Ako se radi o programu 'ključ u ruke', bojim se da se pacijent vraća uskoro na staro. Mi veterinari najčešće opominjemo vlasnike o krivom smjeru i opasnostima porasta stasa pa nabrajamo tegobe vezane uz kralježnicu, laktove, koljena, kukove, srce, smanjeni kapacitet pluća, šećernu bolest, dermatološke smetnje, omaštenu jetru... Ma skoro nema kraja. Savjetujemo promjenu vrste hrane, količine hrane, hranidbenog rasporeda, ako je ikako moguće primijeniti fizičku aktivnost te redovite kontrole tjelesne težine jer prebrzo mršavljenje nosi rizike kao i debljina sama. Vaganjem dobivamo uvid u stvarni tijek mršavljenja i možemo prema potrebi uvesti korekcije', rekao je.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.

S doktorom Nenadom Kršulom možete kontaktirati direktno na broj 091/2341222 ili na web stranici www.veterinar.com.hr