INTIMAN TRENUTAK

Ovako gorile proučavaju čovjeka

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.01.2012 13:46
  • Objavljeno 23.01.2012 u 11:50
planinske gorile

planinske gorile

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

U neprobojnoj prašumi Ugande nastala je prekrasna snimka trenutka znatiželje planinskih gorila koje su proučavale čovjeka. Neprocjenjivo iskustvo tog dodira jedne od 800 preostalih planinskih gorila snimatelj John J. King II odlučio je podijeliti s ostatkom svijeta. Zahvaljujemo mu

U prašumi Bwindi na jugu Ugande živi 350 od oko 800 planinskih gorila – zadnjih pripadnika te ugrožene vrste primata. Kamera Johna J. Kinga II, Pam King i Jonathana Rossouwa zabilježila je neobično iskustvo u blizini tih moćnih životinja dok su ga proučavale pod budnim okom svog vođe Mwirime.

Stari vođa sa srebrnom dlakom na leđima prvo je oprezno dozvolio da mladunac zainteresirano dotakne sijedu kosu jednog od članova ekspedicije, a onda ga je nježno podigao i premjestio. Zatim se i sam smjestio iza čovjeka i dopustio svim mladuncima da proučavaju čovjeka.

Takve ekspedicije raznih znatiželjnika nisu ništa novo. Ljudi posjećuju taj kraj Afrike već 20 godina da bi dobili šansu vidjeti planinske gorile.

Kako nije lako stići do udaljenog dijela prašume, svaka grupa posjetitelja dobiva niz dozvola koje se moraju kupiti nekoliko mjeseci unaprijed i nekoliko vodiča koji se zajedno s nosačima brinu o tome da svi što lakše i sigurnije prijeđu taj put. Kad ekspedicija napokon stigne do dijela prašume u kojem gorile obitavaju, treba još od dva do osam sati da ih vodiči nađu.

Iako se radi o divljim životinjama, gorile su u kontaktu s ljudima već godinama i više ih se ne plaše. Bez obzira na to, postoji pravilo da nitko ne smije prići velikim primatima bliže od sedam metara.

Ponekad su mladunci znatiželjni – kao u ovom primjeru – pa prilaze posjetiteljima. Odrasle gorile vrlo rijetko imaju bilo kakav dodir s ljudima.

Koliko znamo, ne postoji nijedna planinska gorila u zatočeništvu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi