FOSILI U SAHARI

Otkriveni pametni 6-metarski krokodili

  • Autor: A. S.
  • Zadnja izmjena 20.11.2009 11:33
  • Objavljeno 20.11.2009 u 11:10
krokodil fosil

krokodil fosil

Izvor: Reuters / Autor: -

Fosili iskopani na mjestu današnje Sahare dokazuju da je ondje nekad bilo močvarno područje na kojem su obitavale različite vrste vjerojatno vrlo inteligentnih krokodila, pokazala su istraživanja

Novim su vrstama znanstvenici dali vesela imena, poput BoarCroc, RatCroc, DogCroc, DuckCroc i PancakeCroc, a njihova otkrića pomažu razumijevanju zašto su krokodili bili i ostali tako uspješna vrsta. Na području današnje Sahare živjeli su u vremenu krede, u razdoblju od prije 145 do 65 milijuna godina.

'Iznenadile su nas tolike vrste koje su se u isto vrijeme našle na istom mjestu. Svaki je krokodil čini se imao drukčiju prehranu, drukčiji obrazac ponašanja', rekao je paleontolog Hans Larsson sa sveučilišta u Montrealu koji je sudjelovao u iskopavanju fosila.

Znanstvenici su proučavali čeljust, zube i kosti koje su preostale od krokodila, a obavili su i CT skeniranje kako bi zavirili u lubanju. Dvije otkrivene vrste imale su sasvim različit mozak od današnjih krokodila, jer su aktivnije lovili na zemlji što zahtijeva više sposobnosti i taktike, prenosi Reuters.

Neki su se krokodili kretali zemljom uspravno poput sisavaca, primjerice BoarCroc (veprasti krokodil) koji je bio dugačak šest metara, hodao uspravno i imao tri para zuba oštrih poput noževa. Njihove amfibijske sposobnosti vjerojatno su bile ključne u preživljavanju, smatraju znanstvenici.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi