KOLCI I ODSJEČENE GLAVE

Otkriveni grobovi 'vampira' u Poljskoj

17.07.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Arheolozi su u Poljskoj našli masovnu grobnicu 'vampira'. Svi leševi su naizgled ritualno obezglavljeni

Tijekom izgradnje ceste blizu grada Gliwice u Poljskoj iskopana je masovna grobnica za koju se u prvi trenutak mislilo da je jedna od mnogih takvih iz Drugog svjetskog rata, no onda su arheolozi otkrili da je u pitanju nešto potpuno drugačije – bizarni ukop upućivao je na praznovjerje o vampirima, piše Live Science

Svi leševi u grobnici bili su obezglavljeni, a lubanje su im stavljene na noge. Arheolozi su zaključili da je u pitanju ritualno smaknuće koje je trebalo osigurati to da mrtvi ostanu mrtvi.

Obezglavljivanje je jedna od metoda kojima su se praznovjerni služili kako bi onemogućili povratak mrtvih među žive. Drugi način bilo je vješanje i ostavljanje leša da trune dok se tijelo nakon nekog vremena samo ne bi odvojilo od glave.


Forenzički antropolog Matteo Borrini bavio se podjednako bizarnim načinima na koje su ljudi kroz stoljeća pokapali 'vampire'. Jedna Venecijanka je u 16. stoljeću pokopana s ciglom u ustima kako ne bi mogla piti krv ako ustane iz mrtvih.

Vampire su također pribijali za njihovo počivalište drvenim ili željeznim kolcima kako se ne bi mogli pomaknuti poslije smrti. Primjeri takvih pokopa pronađeni su 2012. u Bugarskoj.

Praznovjerje o vampirima najvjerojatnije potječe od nepoznavanja procesa raspadanja leševa te zbunjujućih uzroka smrti poput nepoznatih ili rijetkih bolesti. 'Vampire' se često krivilo za bilo kakve katastrofe – od kuge do suše.