NOVO ZNANSTVENO OTKRIĆE

Otkrivena nova vrsta dinosaura - abidosaur

dinosaur abidosaur

dinosaur abidosaur

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Mark A. Philbrick/Brigham Young/Press Association

Paleontolog Brooks Britt sa Sveučilišta Brigham Young otkrio je četiri lubanje dinosaura divovskoga tijela poput biljoždera sa zubima grabežljivca

U 'kamenolomu dinosaura', lokalitetu bogatom nalazima ostataka pragmazova na granici Utaha i Colorada, država koje dijele šire zaštićeno područje Dinosaur National Monument, paleontolog i mineralog Brooks Britt sa Sveučilišta Brigham Young otkrio je četiri lubanje dosad nove, nepoznate vrste dinosaura koju je nazvao abidosaur (lat. Abydosaurus). Duge goleme kosti, koje se proučavaju od lani, paleontolozima kažu da je ta životinja anatomski vrlo srodna drugim saurupodima, golemim i teškim biljojednim dinosaurima koji su zbog takvih proporcija morali hodati četveronoške.

Najzanimljivija je lubanja koja u mnogočemu podsjeća na biljojednog brahiosaura. Međutim, umjesto zubi koji bi drobili biljnu hranu, abidosaurove su čeljusti pune oštrih šiljatih zubi karakterističnih za grabežljivce pout tiranosaura.

Od lanjskoga otkrića kostiju te vrste, koja je živjela na prijelazu geoloških razdoblja jure u kredu, znanstvenici pokušavaju dokučiti i druge osobine i navike tih zagonetnih dinosaura. Lovci su među njima obično bili dvonožni. Na dvije su noge bili mnogo okretniji u trci za plijenom. Samo je golemi T-rex mogao biti lovac, a veličinom se približiti golemim i sporim četveronožnim biljojedima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi