RAZBIBRIGA IZ 19. STOLJEĆA

Otkrivena najstarija fotografija surfera

01.03.2011 u 11:43

Bionic
Reading

U fotoalbumima koji će se uskoro naći na aukciji u blizini Cirencestera u Velikoj Britaniji nalazi se oko 100 slika Havaja i Fidžija s kraja 19. stoljeća. Među njima je jedna od najstarijih, ako ne i najstarija, fotografija surfera s daskom za surfanje

Surfanje je bila popularna razbibriga na Havajima, no domoroci su gotovo u potpunosti prestali surfati pod pritiskom misionara koji su stigli krajem 18. stoljeća.

Na aukciji blizu Cirencestera u Velikoj Britaniji prodaju se fotoalbumi sa slikama koje su nastale krajem 19. stoljeća na Havajima i Fidžiju. Jedna od tih fotografija je, pretpostavlja se, najstarija slika surfera s daskom za surfanje, prenosi Daily Mail.

Mišićavi havajski muškarac koji nosi tradicionalni komadić tkanine oko pojasa i drži dasku za surfanje slikan je kako stoji u plićaku i gleda prema pučini. Dva albuma prepuna fotografija domorotkinja u toplesu s Havaja i Fidžija, čak i nekih poznatih osoba, poput članova havajske kraljevske obitelji, djelo su nepoznatog autora.

Autor fotografija možda je nepoznat, no jasno je da je bio Britanac koji je imao priliku putovati svijetom i slikati havajskog kralja Kalakauau, njegovu suprugu Liliuokalani i princezu Kaiulani. U vrijeme kad su fotografije slikane surfanje praktički više nije postojalo na Havajima jer su ga kršćanski misionari smatrali neprikladnom aktivnošću.

Tek 1905. mladić poznat kao Duke Kahanamoku i njegovi prijatelji pokrenuli su surferski klub Hui Nalu (Klub valova) i ubrzo su postali poznati kao dečki s plaže Waikiki. Zahvaljujući njima, surfanje je ponovno postalo 'in' na Havajima.