ANKETE POKAZUJU

Odgovaranje na ankete genetski uvjetovano

01.09.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Znanstvenici su u iznenadnom napadaju ironije napravili anketu kako bi otkrili postoji li genetska uvjetovana sklonost ispunjavanju anketa

Foster Thompson i njezin tim znanstvenika s državnog sveučilišta North Carolina pokrenuli su anketu kako bi otkrili kakvi su ljudi skloni ispunjavanju anketa i postoji li genetska sklonost tomu. Rezultati su bili iznenađujući.

Subjekti istraživanja bili su blizanci. Sudjelovanjem dvije tisuće anketiranih braće i sestara pokazalo se da ponašanje jednog identičnog blizanca uglavnom ukazuje na to da će se i drugi ponašati, ali isto nije vrijedilo za dvojajčane blizance. Budući da su oba djeteta u svim slučajevima rasla u istim uvjetima, jedina varijabla bila je radi li se o jednojajčanim ili dvojajčanim blizancima.

Čini se da postoji genetska sklonost ispunjavanju anketama, a ovo istraživanje pokazuje da je možda čak važnija od sredine u kojoj dijete odrasta. Zbog ovih neobičnih rezultata, znanstvenici žele napraviti detaljnije istraživanje koje će otkriti detalje genetske uvjetovanosti u slučaju ispunjavanja anketa.

Znanstvenici će u tu svrhu nesumnjivo morati napraviti još detaljniju i bolju anketu.