ISKONSKI HRVATSKI PROGRAMI

Nove aplikacije za iPhone uskoro u optjecaju: iRodjo i iKum

26.06.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Institut Franjo Arapović donosi revolucionarne računalne aplikacije traženja veza i poznanstava kada vam doista trebaju

Nalazite se u krugu šire obitelji, a i dalje ne znate tko je tko? Vašim je strahovima kraj jer se pojavljuje aplikacija za iPhone, nazvana iRodjo. Jednostavnim skeniranjem lica aplikacija sama računa u kakvom ste rodu s neznancem, čime se dotični bavi, a naprednije varijante čak i vjerojatnost hoće li vam nepoznati rođak trebati kao veza u budućnosti u nekoj državnoj firmi.

'iRodjo svoju primjenu nalazi i na svadbama kad je potrebno znati sva imena uzvanika', rekao je informatički genij s Instituta Franjo Arapović Milo Vratić, idejni kreator ovog programa te dodao: 'Koliko ste se puta osramotili jer ne znate tko je taj rođak koji vam djeluje poznato, razlike između trećeg i četvrtog koljena, tko je čija svekrva ili snaha, a o zaovama i da ne pričamo. S iRodjom ste sigurni da znate pravu rodbinu na pravom mjestu u pravo vrijeme.' 

Inovatori s Instituta Franjo Arapović se ne zaustavljaju na tome. Novitet u aplikacijama je i iKum. Dok se iRodjo bavi isključivo obiteljskim stablima, iKum je za one koji istinski znaju kreativno tumačiti postojeće zakone.


Uz pomoć složenih matematičkih formula, iKum određuje je li riječ o krsnom, krizmanom ili vjenčanom kumu, izračunava položaj dotičnog kuma u društvenoj hijerarhiji, kakvu janjetinu voli, bavi li se kum korupcijom u građevini, zdravstvu ili pravosuđu, ili je u biznisu s Crkvom ili jednostavno švercer. Aplikacija iKum u paketu dolazi s detaljnom mapom Djevičanskih otoka, popisom tamošnjih banaka te naputcima za šarmiranje stranačkih dužnosnika. Također iKum sadrži popis susretljivih policajaca i sudaca uvijek spremnih za pomaganje kumovima u nevolji.

Aplikacije iRodjo i iKum će uskoro, na njima svojstven način, dobiti oznake 'izvorno hrvatsko', čime se Hrvatska pozicionira na području inovativne softverske tehnologije.