TKO PREDE ZLO NE MISLI

Nevjerojatne mačke i njihove priče

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.03.2011 09:37
  • Objavljeno 15.03.2011 u 09:37
mačka mačak

mačka mačak

Izvor: Corbis / Autor: Don Mason/CORBIS

Neke životinje mogu, baš kao i ljudi, izazvati strah ili divljenje. Svaka od mačaka koje su se našle na našem popisu ima svoju posebnu priču. Neke od njih su štošta preživjele, neke su heroji, a neke imaju neobjašnjive sposobnosti

Mačak koji ne tone s brodom - Neuništivi Sam/Oscar

Od najranijih dana na egipatskim brodovima koji su se otisnuli na vode Nila pa sve do današnjih dana na nuklearnim avionskim nosačima, ljudi sa sobom posvuda vode mačke. Taj običaj ima i svoje logično objašnjenje - mačke love miševe i štakore koji grickaju konopce i šire zaraze.

Jedan takav brodski mačak bio je 1941. i na njemačkom bojnom brodu Bismarck. Crno-bijeli mačak preživio je potapanje Bismarcka i završio je na britanskom ratnom brodu HMS Cossack gdje mu je posada nadjenula ime Oscar. Oscar nije dugo ostao na Cossacku. Nekoliko mjeseci nakon svog prvog kupanja, Oscar je ponovno nadživio svoje radno mjesto kad su Nijemci torpedirali britanski razarač.

Nakon drugog broda koji je potonuo bez njega, Oscar je dobio novo ime - nepotopivi Sam - i ponovno završio u rukama Britanaca koji su ga spasili. Ubrzo se našao na svom trećem brodu - nosaču aviona HMS Ark Royal

Koliko god nevjerojatno zvučalo, Sam je preživio potonuće svog trećeg broda u istoj godini. Mačak je s ostatkom spašene posade nosača završio na HMS Legionu, a Sam je napokon postao žrtva svoje reputacije i prebačen je na kopno kako bi prestao 'potapati brodove'.

Iako Sam nikad više nije kročio šapom ni na jedan brod, nedugo nakon što je završio na Gibraltaru, HMS Legion i HMS Lightning, koji su spasili posadu nosača Arka Royala, napali su Nijemci i potopili ih.

Možemo samo nagađati da su britanski mornari nakon svega napravili mali oltar Samu na kojem su mu prinosili žrtve kako bi ga odobrovoljili i osigurali si sigurnu plovidbu.

Vatrogasac Scarlett

Hrabra mačka Scarlett

Prije 15 godina u požaru u napuštenoj prodavaonici rabljenih automobila u Brooklynu u New Yorku jedan od vatrogasaca spazio je narančasto-crvenu mačku koja je istrčala iz goruće zgrade s mačićem u ustima. Nakon što ga je stavila na kup na kojem su se nalazila još četiri mačića, onesvijestila se.

Naime, Scarlett, kako su je vatrogasci nazvali, živjela je sa svojim potomcima u napuštenoj zgradi. Kad je izbio požar, Scarlett je spasila svih pet mačića, jednog po jednog, iz goruće zgrade.

Kad je iznijela zadnjeg mačića, Scarlett je imala opaljene uši i šape, a oči su joj od dima bile toliko natečene da je morala dodirom prebrojati svoju djecu jer više ništa nije vidjela. Nakon što su vatrogasci obavili svoj posao, prenijeli su Scarlett i njezine mačiće u sklonište za životinje.

Poslije kratkog oporavka mačići su završili kod dvije obitelji, a Scarlett je našla novi dom kod žene koja ju je razmazila do krajnjih granica. Scarlett je preminula prije tri godine od starosti, no za sobom je ostavila nasljeđe neustrašivosti u obliku nagrade za životinjsku hrabrost koja nosi njeno ime.

Maratonac Minosch

Na otoku Syltu na sjeveru Njemačke blizu granice s Danskom Mehmet Tunc je 1981. živio kao gastarbeiter s obitelji i mačkom Minosch. Za praznike je cijela obitelj Tunc otišla u posjet u Tursku i povela mačku. Po povratku je Minosch nestala na turskoj granici i obitelj Tulc je nije mogla naći.

Oko dva mjeseca kasnije Minosch je zagrebla po vratima doma obitelji Tunc na otoku Syltu. Nikome nije jasno kako je mačka uspjela prevaliti 2.500 kilometara, kako je prešla s kopna na otok ili kako je znala kamo treba ići, no da bi izvela taj pothvat Minosch je morala prijeći oko 40 kilometara svaki od 60 dana koliko joj je trebalo da se vrati kući.

Policajac Rusik

Kad je zalutali mačak ušetao u policijsku stanicu u Stavropolu u Rusiji, dobio je malo ribe i ime Rusik. Jesetra koju je Rusik pojeo bila je u stanici jer su policajci provjeravali šverca li tko preko granice tu vrlo rijetku i vrijednu ribu zbog ikre od koje se radi kavijar, pa su često imali zaplijenjenu robu.

Nakon što se Rusik udomaćio u policijskoj stanici, predstavnici zakona su ubrzo shvatili da mačak uvijek zna kad netko pokušava prenijeti jesetru preko granice. Bez obzira na to koliko se šverceri trudili sakriti ribu, Rusik je uvijek bez problema pokazao policajcima gdje je skrivena.

Rusik je bio toliko dobar na svom novom poslu da su policajci umirovili psa specijalno treniranog za nalaženje jesetre. Rusikova slava bila je na vrhuncu kad je 2003. Rusik bio tema vijesti na BBC-ju zbog svog nepogrešivog nosa.

Ruski lanac krijumčara nije mogao otrpjeti gubitak novca zbog jedne mačke i ni tjedan dana nakon što su Britanci snimili vijest o Rusiku, mačku se dogodila 'nepredviđena' nezgoda. Dok je Rusik provjeravao jedno vozilo, drugi auto ga je pregazio.

Policija vjeruje da se radilo o naručenom ubojstvu - vjerojatno prvom profesionalnom atentatu na mačka u povijesti čovječanstva.

Padobranka Sabrina

Krajem 1984. mačka Sabrina pala je sa 32. kata zgrade u New Yorku. Nakon što je završila u Životinjskom medicinskom centru. veterinari su napravili sve što su mogli za nju i dva dana kasnije bili su prisiljeni proglasiti je - potpuno zdravom.

Naime, Sabrina je imala jedno probušeno plućno krilo i okrhnuti zub nakon pada od preko 100 metara. Kad su je veterinari proglasili zdravom, Sabrina se vratila kući i nastavila normalno živjeti.

Koliko god to nevjerojatno zvučalo, mačke poput Sabrine nisu rijetkost već relativno česta pojava. Iste godine kad je Sabrina pala, veterinari u istom Životinjskom medicinskom centru primili su 132 mačke zbog povreda zadobivenih od pada s velike visine. Od te 132 mačke samo ih je 17 preminulo. Većina ih se, baš kao i Sabrina, vratilo kući nakon kratkog oporavka.

Znanstvenici nagađaju da mačke mogu preživjeti padove s velikih visina jer im se mišići opuste nakon što jednom postignu terminalnu brzinu - najveću brzinu koju mogu postići tijekom pada - pa im se sila udara širi cijelim tijelom umjesto na maloj površini.

Doktor Oscar

Oscar - mačak koji predviđa smrt

Upoznajte Oscara. Ako ga spazite pokraj sebe u krevetu, to skoro sigurno znači da ćete umrijeti.

Oscar je jedan od šest mačaka koji žive u Centru za kućnu njegu i rehabilitaciju Steere u Providenceu na Rhode Islandu, no jedini mačak koji 'zna' kad će netko umrijeti. Svaki put kad je pacijent na samrti, znali to liječnici ili ne, Oscar se sklupča pokraj njega i pravi mu društvo u zadnjim trenucima na ovom svijetu.

U početku su ga liječnici micali iz soba pacijenata, no to bi samo izazvalo šetanje i mijaukanje ispred vrata bolesnika. Jednom kad je osoblje shvatilo da Oscar nepogrešivo bira pacijente na samrti, liječnici su mu dali slobodu kretanja.

Časopis The New England Journal of Medicine objavio je članak o Oscaru u kojem se spominje kako je do sada više od 50 puta napravio točno predviđanje tko će umrijeti, a od toga je 25 puta bilo u nizu. Čak i kad su ga jednom medicinske sestre dovele do pacijenta za kojeg su mislile da će u sljedećih nekoliko sati vjerojatno umrijeti  Oscar je odšetao do druge sobe i, naravno, kad je pacijent u sobi koju je Oscar odabrao preminuo, pokazalo se da mačak bolje predviđa tko će umrijeti nego bolničko osoblje.

Štoviše, Oscar je toliko precizan u svojim predviđanjima da bolničari koji primijete da je Oscar nekoga 'odabrao' za svaki slučaj zovu obitelj tog pacijenta. Postoji niz objašnjenja kako je Oscar tako precizan, no za sada se još ne zna pouzdano je li ijedno od njih točno.

Oscar je već bio tema knjige, nekoliko filmova, te epizode u popularnoj seriji 'Dr. House'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi