NEUNIŠTIVA GLUPOST

Nećete vjerovati što su sve turisti spremni napraviti

12.08.2013 u 12:46

Bionic
Reading

Od piramida u Gizi do skupocjenih izložaka u svjetski poznatim muzejima, svijet je prepun sjajnih turističkih lokacija. I dok se većim dijelom oslanjamo na ljudsku odgovornost, postoje neki primjerci vrste kojima se jednostavno ne može vjerovati

Mali vandal

U svibnju ove godine, tinejdžer Ding Jinhao urezao je na kineskom jeziku rečenicu 'Ding Jinhao je bio ovdje' na zid 3.000 godina starog hrama u Luxoru u Egiptu. Njegovo je 'umjetničko djelo' otkrio bloger koji je intervenciju odmah učinio popularnom na internetu, a kineske su vlasti oštro osudile njegovu nepromišljenost, prenosi DailyMail.

'Želimo se ispričati Egipćanima i ljudima koji su pratili ovaj slučaj u Kini', rekla je Dingova majka za kineske novine. Bloger Shen, koji je objavio fotografiju, rekao je da mu je neugodno i da mu je to bio najružniji trenutak posjeta Egiptu.


Grafiti umjetnik

Na 200 metara visine iznad Atlantskog oceana uzdižu se klifovi Mohera u Irskoj i privlače preko 860.000 turista godišnje. No u veljači su se među turistima našli francuski autostoperi koji su vrijeme na klifovima odlučili iskoristiti za izradu murala od dva i pol metra na jednoj od stijena. Svoje umjetničko djelo su snimili i uploadali na Vimeo, no već nakon nekoliko sati video je uklonjen.

Pretpostavljamo da ne moramo posebno napominjati da je na takvim zaštićenim lokacijama strogo zabranjeno ostavljati bilo kakve tragove i poruke pa bila to i potencijalna umjetnička djela.


Kirurško seciranje skulpture

Prošli je tjedan Patrick Broderick (56) iz New Fairfielda u Connecticutu izazvao bijes u Italiji nakon što je slomio mali prst na kipu starom 600 godina u Firenci. Prema lokalnim izvještajima, Patrick, kirurg po zanimanju, ispričao se i rekao da nije imao namjeru slomiti prst kipu, već je uspoređivao svoj prst s njegovim.

Skulpturu je u 15. stoljeću izradio Giovanni D'Ambrogio, a smještena je u Museo dell'Opera del Duomo. Muzejski su djelatnici bili u šoku i još jednom podsjetili turiste da ne diraju izloške.


Rijetka hobotnica - prava poslastica

Hobotnica ispod peke jedna je od najfinijih mediteranskih poslastica, no američki je turist u Grčkoj tom obroku dao novo značenje. Uživajući u morskim atrakcijama, Amerikanac Labros Hydras izronio je iznimno rijetku hobotnicu sa samo šest krakova. No umjesto da posumnja da se radi o neobičnoj pojavi, on ju je skuhao i pojeo s društvom.

No hobotnica sa šest krakova druga je ikad otkrivena, a Hydras je za svoj skupocjeni obrok saznao tek po povratku kući, kada se konzultirao s prijateljem, morskim biologom. Hydras se branio: 'Imala je okus poput normalne hobotnice, ali sad se osjećam zbilja loše. Kad smo je ulovili, nismo očekivali da je to nešto posebno, mislili smo da je jednostavno rođena sa šest krakova.'


Dupin na samrti? Nema veze, daj da se slikamo!

Za većinu turista sama pojava dupina dovoljno je uzbudljiva, no to se očito ne može reći za sve. Kad je jednog morskog sisavca udario brod i bacio na obalu kineske provincije Hainan, umjesto da pomognu životinji grupa turista se odlučila s njim.

Dupina na samrti podizali su na ruke, a frajeri su oko njega pozirali. Nažalost, zbog jakog krvarenja životinja je uginula, ali muškarci su svejedno objavili fotografije na kineskoj društvenoj mreži Sina Weibo.