FASCINANTNE FOTOGRAFIJE

NASA otkrila 'drveće' na Marsu

13.01.2010 u 21:25

Bionic
Reading

Na prvi pogled brežuljasti krajolik na slici predstavlja rijetko postavljeno drveće koje baca sjenu na crvenkastu zemlju. No zapravo radi se o nizu prašnjavih dina, ledenih rječica i tamnih izdanaka na više od 100 milijuna kilometara udaljenom Marsu, a 'drveće' su zapravo staze od pijeska

HiRISE, kamera NASA-ine letjelice na Marsu, Mars Reconnaissance Orbitera, zabilježila je fantastične slike na kojima se na prvi pogled čini da prikazuju drveće. Zimi ledeni sloj ugljičnog dioksida pokrije pješčane dine, ali već u proljeće ono počinje isparavati. Kao rezultat isparavanja javlja se tamni materijal koji prekriva obronke.

MRO kruži oko Crvenog planeta od 2006. u misiji pronalaska vode i zbog toga je kamera letjelice uglavnom usmjerena na hladne polarne krajeve.

Smatra se da Mars poput Zemlje prolazi kroz globalne klimatske promjene posljednjih nekoliko milijuna godina, a slike s HiRISE trebale bi znanstvenicima olakšati spoznavanje razloga i povijesti tih klimatskih promjena.

Zbog pronađenih amorfnih modifikacija silicija, opala i željeznog sulfata na površini nekih regija, znanstvenici vjeruju da je na tim mjestima aktivno djelovala voda, premda je izvor vode još uvijek nepoznat.