SLATKA, VESELA I NESTVARNA

Najveća je pop zvijezda u Japanu – hologram

12.11.2010 u 13:49

Bionic
Reading

Ona je slatka, ima stila i brojne hitove, u Japanu je jedna od najvećih i najčudnijih pop zvijezda. Ona je – hologram

Hatsune Miku na brzinu je osvojila japansku glazbenu pop scenu, a njezini su koncerti uvijek unaprijed rasprodani i prepuni vrištećih fanova. Kako i ne bi, kad njezin nastup djeluje kao projekcija iz nekog SF filma.

Miku je digitalni avatar, a stvorila ju je japanska tehnološka tvrtka Crypton Future Media. Obožavatelji Miku, koja je visoka 1,57 metara i ima 16 godina, mogu kod kuće programirati da izvodi pjesmu koju god požele.

Glas joj je stvoren od vokalnih uzoraka glumice Saki Fujite. Svaki uzorak predstavlja jedan glas u japanskom jeziku koji se onda spajaju i tvore riječi i fraze.

Pjevačica-hologram postala je toliko popularna da je njezina turneja rasprodana, a nebrojeni fanovi u publici oduševljeno vrište kao da je pred njima zvijezda od krvi i mesa. Ima svoj fan klub, stranicu na Facebooku i vlastitu izdavačku kuću. Prvi 'live' koncert održala je 2009, a odonda je bila i na turneji u Singapuru. Ovo je prvi put da se hologram koristi na pozornici, da se kreće i pozira poput prave zvijezde.