ZAVIDAN VOKABULAR

Najpametniji pas razumije preko 1.000 riječi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.12.2010 12:19
  • Objavljeno 24.12.2010 u 11:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kujica graničarskog kolija Chaser naučila je čak 1.022 naziva za razne predmete i radnje, više od bilo koje druge životinje, uključujući i papigu Alexa

Psiholozi Alliston Reid i John Pilley s koledža Wofford u Spartanburgu u Južnoj Karolini htjeli su provjeriti postoji li neki limit u broju riječi koje graničarski koli može naučiti. Chaser su strpljivo učili nazive igračaka, jedne po jedne, tijekom tri godine.

'Uložili smo puno truda u njezin trening. Prvo smo je učili imenice tehnikom za koju smo smatrali da ne može pogriješiti. Postavili bismo određeni predmet na pod gdje ga ne može promašiti. Većina ljudi kad uči psa, stavlja prevelik broj predmeta ispred njega. To se zove simultani trening, a naša metoda je bila uzastopna', rekao je Pilley.

Premda se koliji ne smatraju najpametnijom vrstom, tehnika treninga rezultirala je nevjerojatnim vještinama psa.

Osim toga, Reid i Pilley redovito su testirali Chaserin vokabular stavljajući ispred nje 20 nasumce odabranih igračaka te dajući joj naredbu da svaki od predmeta prepozna i donese po imenu.

S vremenom su, naravno, počeli kombinirati imenice s glagolima, a najdraža nagrada joj je igranje s Blue, malenom loptom koju ganja po prostoriji.

Pogledajte kako Chaser sluša komplicirane naredbe:
http://www.youtube.com/user/pilleyjw#p/a/u/0/KbI13nbDRRI

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!